2018. júl 21.

5 Elképesztő Tény az 1929-es nagy Gazdasági Világválságról!

írta: gazdasági guru
5 Elképesztő Tény az 1929-es nagy Gazdasági Világválságról!

A gazdasági világválságok időről időre felütik a fejüket, sokszor hirtelen a semmiből jönnek és szinte egyik pillanatról a másikra csapnak le. Főleg olyan időszakok után alakul ki, amikor a gazdaság túlfűtött állapotba kerül már nincs növekedés, sőt recessziós korszak veszi kezdetét.

bkmicmdnfofokidp.jpg

Az 1929-es összeomlás volt az egyik legnagyobb a történelem során!

Ehhez az első világháború után, az anyagi és emberi erőforrások pusztulása, a fedezet nélküli pénzkibocsátás és a kereskedelmi kapcsolatok szétzilálódása vezetett. Az egész világ az USA rövidlejáratú kölcsöneitől függött, de Ő továbbra is csak a belső piacaira koncentrált és folyamatosan változtatta a hitelpolitikáját.

Az utolsó szikrát 1928 januárjában a Federal Reserve (az amerikai jegybank) gyújtotta meg, miszerint a részvénypiacokat túlárazottnak ítélte, amit a túlságosan elburjánzott spekuláció fűtött, majd egyik pillanatról a másikra 3,2%-ról 5%-ra emelte fel az alapkamatot.

Az intézkedés után a többi országban is kamatot emeltek, ami deflációt alakított ki. A tőzsdei emelkedés utolsó hullámában, ahogy lenni szokott még nagyobb mánia vette kezdetét, boldog boldogtalan tőzsdézni kezdett. Majd 1929-ben jött a fekete leves, a befektetők többsége csődbe jutott a tőzsdék egy szempillantás alatt összeomlottak.

5 Elképesztő Tény amit a Válság okozott!

 

  1. 1933-ra Amerika 25 ezer bankja közül 11 ezer csődbe ment, a betétesek nagy részének (kb 9.5 millió család) minden megtakarítása elégett.
  2. A városi munkanélküliségi ráta az ohiói Toledo-ban volt a legmagasabb, 83%-os, a vidéki kistelepüléseken ez a szám elérhette a 99,5%-ot.
  3. 1934-ig egymillió-ötvenötezer család farmját árverezték el tartozásaik fejében.
  4. 1929 és 1933 között az összes tőzsdei befektetés értékének 92%-át vesztette el.
  5. 1934-re mintegy 13 millió munkanélküli volt az országban, 34 millióan éltek állandó jövedelem nélkül.


A gazdasági válságokat igen nehéz előre látni, pontosan senki nem tudja mikor jön vagy éppen honnan érkezik. Előjelek viszont szoktak lenni: például a gazdasági növekedés megtorpan - lassulni kezd, a foglalkoztatottság csúcsokat dönget, vagy már a sarki fűszeres is tőzsdézni kezd, az elemzőházak elképesztően magas célárakkal rukkolnak elő.

Ha ilyesmit tapasztalsz akkor jobb az óvatosság, fontos, hogy ne kapjon el, a hév amikor már mindenki a Tőzsdéből akar hirtelen meggazdagodni.

(forrás: Hogyan Történt?)

Szólj hozzá

gazdaság válság