2018. aug 09.

Miért beszél a fél világ egy Elon Musk nevű üzletemberről?

írta: gazdasági guru
Miért beszél a fél világ egy Elon Musk nevű üzletemberről?

Mégis kicsoda ez az ember, hogy Kaliforniától Tokióig, Srí Lankától Helsinkiig tőle visszhangzik a teljes sajtó? Vajon mit tett le az asztalra ez az amerikai – ha egyáltalán amerikai – üzletember, amivel kivívta a fél világ figyelmét? Elon Musk tevékenységét lehet imádni vagy utálni, egy valamit nem lehet: figyelem nélkül elmenni mellette.

8765031426.png


Mielőtt mélyebben belemennénk a származását tekintve dél-afrikai üzletember munkásságába, csak egy adalék: Elon Musk nevéhez olyan vállalkozások fűződnek, mint a PayPal, a SpaceX vagy a Tesla. A 47 éves, hatgyermekes milliárdost gyakran nevezik az Igazi Vasembernek is. (A filmbéli Tony Stark ugyanis szintén vagyonos feltaláló.)


A Dél-afrikai Köztársaságból a világhír felé


A sorkatonai szolgálat elől Musk először Kanadába költözött, ahol két diplomát szerzett, egyet fizikából, egyet pedig közgazdaságtanból. Felsőfokú végzettségének megszerzését követően az Egyesült Államokban telepedett le, ahol ugyan felvételt szerzett a Stanford egyetemre, azonban tanulmányait megszakította.


Elon Musk igazi csodagyereknek számított, már 12 évesen játékprogramokat írt, 24 évesen pedig testvérével megalapította a Zip2 nevű vállalatot, melyet néhány évvel később 341 millió dollárért értékesített. Az újdonsült milliomos nem tétlenkedett, a befolyt összeget a PayPal megalapításába és kifejlesztésébe fektette. 2002-ben az e-Bay 1,5 milliárd dollár összegért vásárolta meg a PayPalt Elon Musktól.


A feltaláló-üzletember azonban még ilyen vagyonnal a birtokában sem volt képes a milliárdosok unalmas, ám gondtalan életét élni. Ahelyett, hogy puccos koktél partikat adott volna egy jachton, Elon Musk inkább megalapította a ScpaceX-et, a világ első magánkézben lévő űrkutatási vállalatát. A milliárdos ezzel a projektjével pedig nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a Mars bolygó kolonizációját.

iiimbjkagjfbohlf.jpg


Aki azt gondolná, hogy a nyughatatlan üzletember nagyszabású tervei ezzel véget is értek, az bizony hatalmasat téved. Elon Musk ugyanis 2004-ben 6,5 millió dollárt fektetett egy elektromos autókat fejlesztő és kivitelező cégbe, melynek fő elképzelése az olajfüggőség felszámolása volt. A startup neve: Tesla Motors. Érdekesség, hogy a Tesla alapítói más potenciális befektetőket is megkerestek, ám a dél-afrikai milliárdos kivételével senki nem látott fantáziát az elektromos autóiparban.

Szólj hozzá

Elon Musk