2018. aug 14.

Mi az a Fine Art befektetés?

írta: gazdasági guru
Mi az a Fine Art befektetés?

A leggazdagabbak főleg részvény és ingatlanbefektetésekkel növelik vagyonukat, de ezen kívül még olyan „fizikai” luxuscikkek is megtalálhatóak a portfóliójukban, amik segítségével szintén hatalmas hozamokat tudnak elérni.

Olyan egyedi befektetésekről van szó mint például: antik borok, régi klasszikus autók, ritka bélyegek, színes gyémántok, kerámiák, vagy különböző híres festmények. Nyilván ezek a luxuscikkek nem egyik napról a másikra értékelődnek fel, hanem hosszú évek múlva érnek egyre többet és többet. 

ddkdempfplodjkop.jpg


Azért így is lehet egyfajta évesített hozamot kalkulálni belőlük, amit az alábbi ábrán a pirossal keretezett részben is láthatsz. A listát egyébként a nemrégiben újra felfedezett Leonardo da Vinci híres festő egyik mesterműve: „Salvator Mundi” c. vezeti.

A becsült értéke 2013-ban 80 millió dollár volt 2017-ben pedig 450 millió dollárra becsülték, ez kb 54% / évesített hozamot jelent (2013-2017). A festményt egyébként Abu Dhabi kulturális és idegenforgalmi tanszéke (450 millió dollárért) vásárolta meg, és az Abu Dhabi Louvre-ban lehet megtekinteni.

 

ceildbmdmbpmekdi.png

Ezeknek a „ritka” befektetések is van bőven költségük: a tárolás, az őrzés, szállítás, biztonsági rendszerek és még lehetne sorolni. Ráadásul ez a fajta luxus régiség piac nem minden esetben likvid, hiszen mint minden piacon a vevők és az eladók dominálnak. Vagyis nem lehet gyorsan, egyik napról a másikra túladni rajtuk, mint például a részvények vagy a devizák esetében.

Persze az ilyen jellegű befektetések nem feltétlenül a „rövidtávú” spekulációs célt szolgálják, hanem az értéknövekedést.

kép: howmuch

Szólj hozzá

befektetés befektetők hozam