2018. sze 25.

Prezi - Egy magyar startup, ami meghódította a világot

írta: gazdasági guru
Prezi - Egy magyar startup, ami meghódította a világot

Ha meg kellene nevezni egy olyan hazai érdekeltségű fejlesztést, ami az elmúlt évek sikertörténete, akkor az kétségtelenül a Prezi lenne. Az internetes szoftvernek – ami alapjaiban újította meg a prezentációs technikát – ma több mint 100 millió regisztrált felhasználója van.

Mit adott nekünk a Prezi, és miért szeretjük annyira használni?


A Prezi egy bárki számára elérhető, internetes prezentációkészítő alkalmazás, mely azzal a céllal jött létre, hogy alternatívát adjon a slide-alapú bemutatóprogramokkal szemben.

event-852833_640.jpg

A szoftver zsenialitása abban rejlik, hogy a weben tárolt prezentáció bárhonnan elérhető, módosítható és futtatható. Nincs szükség arra, hogy a felhasználó bármilyen alkalmazást telepítsen a számítógépére, a platform egy szimpla internetes regisztrációt követően elindítható.


Hogyan jött létre a legismertebb prezentációs alkalmazás?


Az 1979-ben Svédországban született, de magyar felmenőkkel rendelkező Árvai Péter munkája során figyelt fel Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám kutatásaira. A három szakember egyetértett abban, hogy a hagyományos, diacsúsztatáson alapuló prezentációs alkalmazások felett eljárt az idő. Ennek értelmében valami innovatív és technikailag új megközelítésre van szükség.


A Prezi alapját Somlai-Fischer Ádám kutatásai jelentették, aki éppen a bemutatók zoomolásos (ráközelítéses) technikai megoldásának megvalósításán munkálkodott. A projekt kezdetekben kizárólag kísérleti céllal jött létre, maguk az alapítók sem gondolták, hogy ekkorát fog szólni. Árvai Péter elmondása szerint a visszajelzések azonban annyira pozitívak voltak, hogy kétség sem férhetett a további energiabefektetésekhez.


2008-ban a Magyar Telekom is meglátta a lehetőséget a projektben, és ösztöndíjat adott a további fejlesztésekhez. Az igazi áttörés 2009-ben jött el a Prezi számára. 2009 áprilisában a hollandiai Next Web startup konferencián nyilvánosan is bemutatták a szoftvert, ami akkora sikert aratott, hogy számtalan európai befektető vette fel a kapcsolatot a frissen alakult céggel.


Még ebben az évben az amerikai illetőségű TED is a Prezi mellé állt, és jelentős mennyiségű tőkét invesztált a cégbe. A befektetést követően Árvaiék irodát nyitottak San Franciscóban, majd hozzáláttak a szoftver más, angolnyelvű területeken történő terjesztéséhez is. A Prezi ma magyar, angol, spanyol, német, francia, portugál, koreai és japán nyelven is elérhető.

Szólj hozzá

Startup