2018. okt 11.

Ilyen gyorsan változik a világ egy évszázad alatt!

írta: gazdasági guru
Ilyen gyorsan változik a világ egy évszázad alatt!

Az alábbi grafikán Amerika legértékesebb vállalatait láthatod az adott korszakra lebontva.A kimutatást a HowMuch állította össze, és Forbes-adatokat használt, hogy megmutassa miként alakult az Egyesült Államok 10 legértékesebb vállalatainak rangsora az elmúlt 100 év során.

emlheedgdgpoijha.png

A kezdetek kezdetén, az iparosodó korszak idején 1917-ben főleg a nyersanyagipari vállalatok domináltak. A listát a U.S Steel vezette, (amerikai acélipari vállalat) amely az acélipar 67%-át birtokolta az országban.

50 évvel később 1967-ben elkezdődött a Hardverek korszaka!

Az energiaszektortól egyre jobban távolodva, az 1967-es listát főleg olyan vállalatok vezetik, amelyek kézzelfogható termékeket hoznak létre. A Standard Oil (olajipari konszern) a korábbi harmadik helyről visszacsúszva, ekkor már csak az ötödik.

Ebben az időszakban az IBM volt az első aki a legfejlettebb számítógépek egyikét gyártotta, a GM volt a legnagyobb amerikai autógyártó, a Kodak és a Polaroid pedig kamerákat készített, A General Electric sok mindent már számítógépről kezdett el vezérelni.

„2017” A technológia cégek átveszik a hatalmat, olyanok mint a Facebook, az Amazon, a Google, a Microsoft vagy az Apple.

Ez az öt vállalat évről évre sokmilliárdos profitot termel, ráadásul a Facebook és a Google uralják a globális online hirdetési piacot is. Mostanra az 1967-es évek nagy cégeinek egy része eltűnt, a Polaroid és a Kodak mind csődöt jelentettek és a Sears Canada is bedobta a törölközőt még hónapokkal ezelőtt. Az 1917-es nagy nevek közül csak az AT&T (telekommunikáció) maradt jelentős pozícióban.

 kép:howmuch

Szólj hozzá

vállalat