2018. okt 11.

Meginogtak az európai tőzsdék, ez már a változás szele?

írta: gazdasági guru
Meginogtak az európai tőzsdék, ez már a változás szele?

2018. október 10-én rég nem látott lejtmenetbe kezdtek az európai tőzsdék. A piaci zárás előtt a zuhanás tovább fokozódott, amit az irányadó indexek is megéreztek, és azok is esni kezdtek. Elemzők szerint a negatív hangulatot az Egyesült Államok és a Kína között folyó kereskedelmi csatározások, illetve az emelkedő kamatok szítják.

kina_megelegelte_a_vedekezo_szerepet_a_kereskedelmi_haboruban.jpeg


Egyes befektetők, illetve hangadó gazdasági szakemberek az USA és Kína között folyó gazdasági háború kiszélesedésétől tartanak. Ez már önmagában is elég lenne a globális tőzsdei piacok nyugtalankodásához, azonban csak olaj a tűzre, hogy az amerikai kötvényhozamok több éve nem látott csúcsra emelkedtek.


Az Egyesült Államok – Kína kereskedelmi háború kiszélesedése várható


Latin-Amerika régóta Kína gazdasági érdekeltségbe tartozik, az ázsiai ország egyfajta éléstárként tartja számon a térséget. A világ két legerősebb gazdasága között folytatott kereskedelmi adok-kapok következtében Peking minden jel szerint igyekszik tovább növelni a befolyását az itteni régiók felett.


Szinte borítékolható lesz, hogy az Egyesült Államok nem fogja szó nélkül hagyni a szomszédságában politikailag és gazdaságilag fejlődő, feltörekvő országok elköteleződését kereskedelmi ellenlábasa mellett. Mindez azt is jelenti, hogy újabb Kína ellen irányuló gazdasági szankciókra számíthatunk Washingtonból.


Csakhogy Peking már nem hagyja megtorlás nélkül az USA intézkedéseit. A kínai pénzügyminiszter, Lou Jiwei nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy válaszlépésként korlátozni fogják az amerikai feldolgozóipar számára elengedhetetlen ázsiai nyersanyagok exportját.


Ez a hír pedig már elérte az európai tőzsdék ingerküszöbét is. A kontinens befektetői ugyanis mind aggódva nézik a két gazdasági szuperhatalom egymást büntető kereskedelmi intézkedéseit.


Nem csillapította a piac kedélyeit továbbá az az értesülés sem, hogy az Egyesült Államok legnagyobb kiskereskedelmi vállalata 125 év töretlen működés után csődbe ment. További borúlátásra adhatott okot, hogy a 2008-as gazdasági válságot követően a piacok visszarendeződése figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok hitelfelvételének volumene az egekbe szökött. A kockázati szint pedig ismét olyan magas, mint a válság kirobbanásakor.


Végül pedig szintén a negatív befektetői hangulatot erősíti, hogy egyes amerikai kötvényhozamok több éves magasságokba emelkedtek, ami a kötvénypiac felé billenti a mérleg serpenyőjét a részvénypiaccal szemben.

Szólj hozzá

gazdaság befektetők USA Kína