2018. okt 21.

Minden idők 10 legelképesztőbb építménye!

írta: gazdasági guru
Minden idők 10 legelképesztőbb építménye!

Naponta több ezer új építési projekt fejeződik be a világon. Ezek lehetnek olyan egyszerűek, mint egy ház alapjainak építése, vagy olyan komplex és összetett kivitelezést igénylő folyamat, mint például egy teljes folyóba futó függő híd kialakítása.

A legnagyobb építési csodák szinte örök időkre szólnak és általában elképesztő méretűek.

Ezeknek az egyedülálló, rendkívül merész építményeknek a tervezése és kivitelezése, pontos odafigyelést és precizitást igényel.

A projektek nagy részét a modern világ hét csodájaként emlegetik és a világörökség részeit képzik, generációkon át fennmaradva.

De melyik az 10 legimpozánsabb építőmérnöki munka, amelyet valaha az emberiség alkotott?

1. Qingdao Haiwan híd


Ez a 26,4 mérföldes (42,5 km) híd 2011-ben fejeződött be Kínában 450 000 tonna acél és 3 millió köbméter beton felhasználásával.

2. Burj Khalifa


A világ legmagasabb felhőkarcolójának egyike a sok érdekes projekt közül Dubaiban. 828 m magas, majdnem 1000 láb magasabb, szinte mint egy New York-i Világkereskedelmi Központ.

3. Csalagút, híd a La Manche alatt


Ez a 31 mérföldes (50 km) hosszú alagút 250 láb (76 m) mélységig terjed, összekötve Angliát és Franciaországot.

4. Golden Gate híd

golden-gate-bridge-731207_640.jpg
Ez a történelmi csoda összekapcsolja San Francisco-t az öböl többi részével, és hihetetlen 600.000 szegecs tartja össze.

5. Hoover-gát


Ez a gát a föld nyugati féltekén fekszik és a legnagyobb ember által készített gátrendszer, évente 4 milliárd kWh energiát termel.

6. Panama-csatorna


Ez a (77 km) hosszú csatorna az Atlanti-óceán és a Csendes-Óceán összekötésére szolgál. Az Egyesült Államok felügyelete mellett 1914-re készült el. Becslések szerint építése során 27 500 ember vesztette életét. A munkát járványok és földcsuszamlások nehezítették. Megépítése az emberiség történetének legnagyobb vállalkozásai közé tartozik. A csatornának köszönhetően a hajózási útvonalak jelentősen lerövidültek, a New York–San Francisco út például kevesebb mint a felére (22 500 km › 9500 km) csökkent.

7. Brooklyn híd


A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb, 1870. január 3-án kezdték meg építését, és 1883. május 24-én adtak át a forgalomnak.
Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal.

8. Segovia vízvezeték


Ez a csodálatos vízvezeték Spanyolországban habarcs használata nélkül készült és olyan álapotban maradt fent, hogy ma is használatban van.

9. Kínai Nagy Fal

feaacbfiaakjecao.jpg
Amit sokan nem tudnak erről a hatalmas, 8500 km hosszú falról, az az, hogy a habarcsokat összekötő kövek rizslisztből készültek.

10. Gízai nagy piramis


Ez a hihetetlen építmény 2,3 millió kőblokkból áll, ami 30 000 ember állandó munkáját igényelte. Ez volt a legmagasabb ember által készített piramis.
A Gízai piramis a legrégebbi és egyben az egyedüli fennmaradt csoda az ókori világ hét csodája közül.

Szólj hozzá

projektek építmények