2018. okt 25.

Hallottál már a Hedge Fundok titokzatos világáról?

írta: gazdasági guru
Hallottál már a Hedge Fundok titokzatos világáról?

Mi is valójában az a *Hedge Alap (*Fedezeti alap)? Sok befektető számára a fedezeti alapok rejtélyes és kizárólagos jellegűek. Biztos Te is megfigyelted, hogy Amerikában a sajtónál kiemelt figyelmet kapnak a fedezeti alapok alapítói és vezérigazgatói, például Ray Dalio vagy Bill Ackman, akik mögött titkos befektetési stratégiájuk vagy exkluzív ügyfélkörük áll.

iajkbgpehodfoahl.png

A befektetési bankokhoz hasonlóan a Wall Streeten kiemelt tekintély övezi őket. Az összetettség és a titokzatosság ellenére azonban a fedezeti alapok működését nem olyan ördöngösség megérteni.

Hogyan is működnek?

A fedezeti alapok általában a kockázati tőke alapokhoz hasonlóan működnek és sokkal kevésbé szabályozzák a tevékenységüket, mint a hagyományos befektetési alapokét >>Éppen ezért jóval magasabb kockázatot is vállalnak a piacon. A hedge fundok befektetési jegyeit főleg csak szakmai, akkreditált befektetők vásárolhatják meg, viszont különböző „alapok alapján” keresztül mára már mindenki számára elérhető.

A fedezeti alapok bármilyen devizanemben üzletelhetnek és kockázatuk egészen a szélsőséges tőkeáttételig terjedhet. Az olyan fedezeti alapok, mint a Renaissance Technologies, nagy mennyiségű adatot használnak fel, valamint alkalmaznak matematikusokat, fizikusokat vagy más, nem pénzügyi háttérrel rendelkező embereket is.

A fedezeti alapok a "két és húsz" díjstruktúrát használják

A befektetők 2% -os vagyonkezelési díjat fizetnek, és 20% -ot adnak vissza a nyereségből. Nyilván a fedezeti alapokba történő befektetés legnagyobb előnye abból ered, hogy képesek olyan hozamokat termelni, amelyek nem korrelálnak a piaccal.

Viszont vannak kikötéseik befektetőik számára, vagyis hosszabb időn keresztül ott kell tartani a pénzt és általában ezért jelentős díjakat számolnak fel. Az alap stratégiájából fakadóan a tőkeáttétel miatt, a veszteségek de ugyanúgy a nyereségek is jelentősek lehetnek.

 

Szólj hozzá

befektetők Wall Street