2018. okt 29.

Történelmi nyereséget könyvelhetett el a Tesla!

írta: gazdasági guru
Történelmi nyereséget könyvelhetett el a Tesla!

15 éves működése alatt most harmadszorra sikerült csúcsot döntenie az amerikai autógyártó vállalatnak. Elon Musk vezérigazgató cége szeptember 30-án tette közzé az előző negyedéves mutatókat, melyek tanúsága szerint az elmúlt három hónapban 311,5 millió dollár profitra tettek szert.

8765031426.png


Különösen értékesek lehetnek ezek a számadatok annak tükrében, hogy a Teslának utoljára 2016-ban sikerült negyedévre vetített nyereséget termelnie. Az elektromos járműgyártó elégedett lehet azzal is, hogy az autók kiszállításának volumene gyorsuló tendenciát mutat, a részvények pedig 10 százalékot emelkedtek a New York-i tőzsdén.


A Tesla jó úton halad


Az egyre borúlátóbb befektetők tehát úgy tűnik, megnyugodhatnak. Elon Musk levélben fordult a részvényesekhez, melyben történelminek nevezte az elmúlt negyedévet, ami a vállalat „talpraesettségének és felfoghatatlanul kemény munkájának” köszönhető. A Tesla jó úton halad afelé, hogy a fennmaradó három hónap is hasonlóan kedvező számokat produkáljon – fejtette ki a vezérigazgató.


Azt szoktuk mondani a befektetőknek, hogy túl sok következtetést ne vonjanak le a negyedéves számokból. Ez a mostani azonban valóban számottevő változás a Tesla történelmében – emelte ki Nicholas Hyett, a Hargreaves Lansdown befektetési vállalat vezetője.


Mint ismert, az amerikai autógyártónak folyamatosan gondot okozott a megrendelések határidőre történő teljesítése. Ami pedig aggodalmat keltett a befektetőkben, akik úgy gondolták, hogy a megrendelők elveszítik a türelmüket és lemondják a foglalásokat. A számok azonban azt mutatják, hogy a Tesla olyan kuriózum, amire érdemes várni, a tavalyi hozzávetőleg 455 ezer járműrendelésnek csak egyötöde került visszamondásra.


Musk úgy fogalmazott, ez még nem elég. A vezérigazgató egy pénzügyei elemzőkkel folytatott megbeszélésen kiemelte, hogy a Teslának minden negyedévben nyereségesnek kell lennie. Továbbá fellendülő keresletre számít Európában és Kínában, ahol jövőre kerül piacra a 3-as modell. A cél az – húzta alá a vezér –, hogy éves szinten legalább egymillió autó gördüljön le a futószalagokról az Egyesült Államokon kívül.


A vállalatnak szüksége is van a pozitív visszhangokra. Egy hónappal ezelőtt az amerikai pénzügyi piacokat szabályozó Értékpapír- és Tőzsdebizottság annak az aggodalmának adott hangot, hogy Elon Musk becsapta a befektetőit, és értékpapírokkal kapcsolatos csalást követett el.

Szólj hozzá