2018. nov 15.

Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

írta: gazdasági guru
Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

A diákhitelek irreális mértékben emelkednek az elmúlt években, a rendszer néhol átláthatatlan és a hallgatók jó része soha nem tudja majd visszafizetni a tartozását, és így még diplomája sem lesz. Az amerikai "diákhitel-válság" még mindig nem mutat érdemi javulást.

Amerikában 44 millió embernek van diákhitele, közülük nyolcmillióan késedelembe estek a törlesztéssel és ez a ráta magasabb, mint a 2008-as válság előtti időszakban volt. A felvett diákhitel összegét tekintve egy ötödük 100 000 dollár vagy annál magasabb.

anpdeeiageilcdak.jpg


A diákhitel kihatással van az otthon vásárlásra is és a megkérdezett ingatlanszakértők szerint, a 22-35 évesek 83 százaléka, diákhitele miatt nem jut saját ingatlanhoz.


Az ország északkeleti részén a legrosszabb a helyzet a CNBC statisztikája szerint, a New Hampshire-i diákok 75% -a átlagosan 36 367 dollárral tartozik. A Utah-ban élő diákoknál a legalacsonyabb adósság, itt átlagosan 20 ezer dollárral tartoznak.

Érdekes a megoszlás a férfiak és a nők arányát tekintve, miszerint az Amerikai Nők Egyetemének jelentése kimutatta, hogy a nők az összes amerikai diákok adósságának csaknem a kétharmadát birtokolják.

A Federal Reserve (amerikai jegybank) kimutatta, hogy a 2006-ban a fennálló hallgatói hitelek állománya 480 milliárd dollár volt, és ez most 1,53 milliárd dollárra emelkedett.Gyakorlatilag az USA lecserélte a háztartási hitelbuborékot diákhitel-buborékra.

2007 előtt a legtöbb diákhitelt bankok vagy más piaci befektetők írták alá

Ma az új hitelek 90 százalékát az oktatási minisztériummal kötik. Vagyis gyakorlatilag az adósság már a magánszektorból az állami szektorba kezd kifolyni.

A növekvő adósság-állomány okai főleg a tandíjköltségek fokozatos emelkedése (kamat emelés), illetve még érezni a 2008-as válság hatásait is.

Az elmúlt tíz évben a diákok által felvett hitelek többszörösére nőttek az Egyesült Államokban, elérve az 1400 milliárd dollárt – ez több, mint az autóhitelek vagy a hitelkártya-tartozások állománya.

A diákhitelek mellett persze rekord méretűre duzzadt az amerikai államadósság is!

Jelenleg soha nem látott mértékű, 21,21 billió dolláros adósságot birtokol az USA, ami 6,9% -os növekedést jelent a tavalyi évhez képest és már eléri az ország GDP-jének 107 százalékát.

Az Egyesült Államok Kincstárának legfrissebb adatai kimutatták, hogy az államadósság mintegy 70% -a belföldi, intézményi befektetők és a Federal Reserve (az amerikai jegybank) tulajdonában van, a fennmaradó 30% külföldi tulajdonban van.


Blog Ajánló! ►►► Milyen tanulságokat vonhatnak le a 21.század gazdasági döntéshozói a nagy gazdasági világválság eseményeiből? Részletek a Blogbejegyzésben

 

Szólj hozzá

USA Hitel