2018. nov 25.

Less be a világ legnagyobb Alapkezelőjének kulisszái mögé

írta: gazdasági guru
Less be a világ legnagyobb Alapkezelőjének kulisszái mögé

Elképesztő mértékű, 5100 milliárd dollár kezelt vagyon és közel 6 billió dolláros piaci kapitalizáció. Számokban összefoglalva ez a BlackRock, a világ tőkepiacának meghatározó főszereplője és Alapkezelője.

Az vállalatot 1988-ban alapították, akkor még a BlackStone Csoport szárnyai alatt működött és leginkább a kötvénypiacon tevékenykedett, jelenlegi nevét (BlackRock) 1992-ben vette fel.A robosztus növekedés eredményeként 1994 végére a kezelt vagyon mértéke elérte az 53 milliárd dollárt.

kfcgdlcphikmmnfp.jpg

A céget 1999-ben vitték tőzsdére, addigra már 165 milliárd dollárt kezeltek. A new york-i tőzsdén megvásárolhatóak az alapkezelő részvényei "BlackRock Inc (BLK.US)" név alatt.

Az egyik legnagyobb akvizícióját az Alap a 2008-as válságot követő évben, 2009-ben hajtotta végre, ekkor felvásárolta a Barclays Global Investorst, ezzel pedig az aktívan kezelt és indexalapok, valamint a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) világában is betört a piacra. Napjainkban a BlackRock 30 országban 70 irodával rendelkezik, Észak-Amerika után Európában a legtöbbel.

A kezelt vagyon méretét tekintve a BlackRock után, a Vanguard a második a listán 3800 milliárd dollárral, harmadikként pedig a UBS fért fel 2770 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal.

Az alap egyik érdekessége, hogy a kereskedést nagymértékben automatizálták, az Aladdin nevű szoftver segítségével.Ezen a szoftveren keresztül figyeli Robert Goldstein, a vállalat operatív igazgatója az alap teljes eszközértékét, 30 ország több száz piacán.

Naponta negyedmillió üzletet bonyolít le a rendszer

Az Aladdin nevű program a másodperc töredéke alatt tágítható vagy szűkíthető a cégszíntű kockázatoktól lefelé egészen az egyes üzletkötésekig.

A program egyébként kockázatelemzést is végez, például egy (Eurozóna szétesése) forgatókönyvre 79 bázispontba szedve, kockázatról-kockázatra megmutatja a legérzékenyebb következményeket. Vannak olyan kisebb külsős alapok, akik fizetnek az Aladdin használatáért, hiszen maga a rendszer hatalmas segítséget nyújt a különböző befektetési, kockázatkezelési döntésekben, az emberi érzelmeket teljesen kizárva.

Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is használta az Aladdint 2008-ban, amikor is átvette a Bear Stearns befektetési bank eszközeit, majd a pénzügy-minisztérium védte vele a pénzügyi rendszert. De például a 2011 körüli eurózónás hitelválság idején az EKB (európai központi bank) is kibérelte a szoftvert.

forrás: Forbes


Blog Ajánló! ► Gazdasági kisokos kezdőknek: Mi a tőzsde, és hogyan működik?

 

Szólj hozzá