2018. nov 28.

Az Európai Unió készen áll a Brexitre!

írta: gazdasági guru
Az Európai Unió készen áll a Brexitre!

Az Európai Unió felkészült Nagy-Britannia távozására – erősítette meg múlt héten Tokióban Francois Villeroy de Galhau, az Európai Központi Bank vezetője. Galhau aláhúzta, szerencsésebb lett volna, ha az EU és a szigetország minden pontban egyetért a kilépési tárgyalások során, ennek ellenére nem fog gondot okozni a távozás levezénylése.

az_europai_unio_keszen_all_a_brexitre.png
A bankvezér egy a tokiói Keio Egyetemen tartott előadásán fejtette ki, hogy noha nem akartuk, de európai oldalról megvan a forgatókönyv a britek EU-elhagyására. Valószínűleg Nagy-Britannia gazdaságára vetítve óriási csapás lesz, ugyanakkor az európai GDP-re (bruttó hazai össztermék) nézve csak korlátozott kihatással bír majd. Nincsenek pénzügyi stabilitási kérdéseink – erősítette meg Galhau.


Theresa May miniszterelnökre össztűz zúdult


Mindeközben a brit miniszterelnökre hazájában össztűz zúdult a kilépési szerződés kapcsán. A Brexit csomagot mind az Európai Unióból távozni akarók, mind pedig a maradás pártiak elítélték. Az ügy kapcsán több miniszter is lemondott, néhány országgyűlési képviselő pedig arra törekedett, hogy megsemmisítse a brit kilépési csomagot.


Mi az a Brexit?


A Brexit egy mozaikszó Nagy-Britannia Európai Unióból történő kiválására. A kifejezés a British és Exit angol szavakból alakult, melyet brit távozásként fordíthatunk. A szigetország a 2016. júniusában rendezett népszavazást követően – ahol hajszálnyival ugyan, de a kilépés pártiak győztek – döntött úgy, hogy távozik az európai közösségből. A tárgyalássorozat 2017. márciusában indult meg Nagy-Britannia és az EU között. Közel másféléves alkudozást követően most úgy tűnik, hogy sikerült megállapodni a távozás feltételeiről.

 

mi_az_a_brexit.jpg
Theresa May miniszterelnök tehát nincs kedvező helyzetben. A britek nagy része ugyanis úgy érzi, Nagy-Britannia vesztese lesz az Unióból történő kilépésnek, az oda vezető tárgyalások pedig nem haladtak optimális mederben. Legalábbis a britekre nézve nem.


Egyelőre az sem tűnik világosnak, hogy Theresa May miniszterelnök meg tudja-e szerezni a parlamenti támogatást a megállapodás aláírásához. Ez pedig azt vetíti előre, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolata szerződés nélkül fog megszakadni. Ami finoman szólva sem jó hír a nemzetközi szerződésekben érintett vállalatokra és munkavállalókra, valamint az import-export piacokra nézve.

Szólj hozzá

Európai Unió Nagy-Britannia Brexit Theresa May