2018. dec 05.

3 érdekes és meglepő sztori a Wall Street világából

írta: gazdasági guru
3 érdekes és meglepő sztori a Wall Street világából

A Wall Street-et lehet szeretni vagy gyűlölni, mégis sokak fejében misztikus helyként szerepel, ahol szó szerint bármi megtörténhet. Köztudott, hogy itt nap mint nap hatalmas vagyonokat mozgatnak meg a Wall Street bankárai, hiszen ez a világ pénzügyi központja. Ezen belül pedig az amerikai Tőzsdék alakulását szinte mindenki kiemelt figyelemmel kíséri.

ichdnpjnemifplcg.jpg

A Wall Street élet nem mondható unalmasnak

Elsőként egy igazi Krimibe illő történet. Eddie Lampert amerikai Hedge Fund (fedezeti alapkezelő) manager számára a 2003-as év nem igazán bizonyult szerencsésnek. Pont egy fontos felvásárlásról tárgyalt éppen péntek este, majd miután fáradtan kilépett az irodájából, néhány fegyveres álarcos ember támadta meg. Betuszkolták az autóba a fejére pedig zsákot húztak és egy Motelba vitték, ahol napokig fogva tartották. Közölték vele, hogy megbízójuk Lampert egyik konkurense, 5 millió dollárt fizett nekik, hogy elrabolják, majd megöljék. Viszont hajlandóak 1 millió dollár fejében elengedni. A Hedge Fund manager a kezdeti ijedtség után tudta, hogy blöff az egész és eléggé amatőr emberrablókkal van dolga. Elrablói még a hangját is felvették telefonon és tudatták a feleségével, hogy váltságdíj fejében elengedik. Lampert sokéves tárgyalási technikájának köszönhetően, több órányi rábeszélés után elérte, hogy elengedjék, cserébe később hajlandó 40.000 dollárt fizetni. Ezután berakták az autóba, majd az autópálya mellett kitették, ahonnan hazasétált családjához. A rendőrség később persze elfogta az emberrablókat és börtönbe zárta.

Érdekesség, hogy a Hedge Fund Guru először azzal szerzett hírnevet magának, amikor 1987-ben még időben felismerte, hogy a részvények veszélyesen túlértékeltek a hosszútávú hozamszintekhez képest. Jó döntésnek bizonyult a meglátása, mivel az 1929-es nagy gazdasági világválság után az 1987-es tőzsdei összeomlás volt a második legnagyobb a történelem során. A részvény kitettségét még az összeomlás előtt, időben sikerült részben leépíteni, így a válságot viszonylag kisebb veszteségekkel vészelte át.

A második sztori a 2008-as amerikai jelzálogpiaci válsághoz kapcsolódik. Amikor is kevesen látták előre a katasztrófát, viszont néhány kivételes ember megjósolta a jövőt. Gyakorlatilag előre tudták, hogy a globális pénzügyi rendszer az összeomlás szélére került és egy évtizede nem látott gazdasági világválság közelít.


Azok közül akik megérezték, hogy közeleg a krach, Michael Burry (alapkezelő manager) volt az aki elsőként felismerte a baj súlyosságát. Először elkezdte elemezni a másodlagos jelzálogpiacot és a bankmérlegeket.

Észrevette a szabálytalanságokat és a fenntarthatatlanságot ezen a piacon. Úgy gondolta, hogy a hitelek nagy része kockázatos és be fog dőlni.Többek között azért mert az adósok között rengeteg olyan alacsony jövedelemmel rendelkező hitelfelvevő volt, akik egy esetleges kamatemelés után nem tudnák tovább fizetni a hiteleiket, tekintve, hogy a hitelek túlnyomó része változó kamatozású volt. Nem meglepő módon kevesen hittek neki, sőt sok befektetője hátat is fordított az alapjának, mondván, hogy a pénzügyi rendszer stabil és őrültség a hitelek ellen fogadni. De ez sem tántorította el Burry-t a tervétől, hogy elkezdje *shortoloni (*esésre nyitott pozíció) különböző derivatív ügyleteken keresztül az amerikai jelzálogpiacot.


Miután ezeket az ügyleteket megkötötte, az első hónapokban folyamatos vesztesége keletkezett, de kitartott az elméleténél. Majd szépen lassan elkezdett bedőlni az első dominó, a Bearn Stearns befektetési bank, majd jött a Lehman Brothers és jött a többi.Végül pedig a rendszer összeomlott amin Burry 100 millió dollárt keresett.


Zárásként pedig következzen egy magyar származású spekuláns Nicolas Darvas sztorija, aki 2 millió dollárt Tőzsdézett össze (a mai reálértéken 20 millió dollárnak felel meg). Kezdetben semmi köze nem volt a Tőzsdéhez, mivel világhírű parkett táncosként tevékenykedett. Sikert-sikerre halmozott, oly annyira, hogy 1956-ra egy 34 országot érintő világ körüli turnéra is meghívták. Így jutott el Kanadába, ahol egy Toronto-i klub tulajdonosa nem tudta kifizetni, ezért készpénz helyett részvénnyel fizetett. Darvas vonakodva de elfogadta a 3000 darab Brilund kanadai bányarészvényt. Később nem is nagyon foglalkozott a részvényekkel, hetekig rá sem nézett. Majd 2 hónap elteltével döbbenten vette tudomásul, hogy a részvények értéke a háromszorosára emelkedett. Innentől vette kezdetét, minden idők egyik legelképesztőbb tőzsdei sikersztorija, mely során Darvas 2 millió dollárt keresett a tőzsdén.

Stratégiája viszonylag egyszerűnek mondható. Kizárólag az árfolyammozgásokra koncentrált és megfigyelte, hogy a részvények "hosszútávon" bizonyos trendben (irányban) mozognak. Ezt kihasználva vásárolt vagy adott el részvényeket, szigorú kockázatkezelést alkalmazva. Idővel pedig szépen megszedte magát a részvénykereskedésből.

A Wall Street tehát mindig tartogat érdekes sztorikat.

Blog Ajánló!  Ismerd meg a tőzsdei kereskedés alapvető szabályait https://etradergo.hu/tozsdeznel-de-nem-tudod-hogyan-mutatjuk-a-kereskedes-alapveto-szabalyait/

 

Szólj hozzá