2018. dec 19.

Természeti katasztrófák sújtják a japán gazdasági növekedést

írta: gazdasági guru
Természeti katasztrófák sújtják a japán gazdasági növekedést

Japán gazdasági mutatói észrevehetően csökkentek a harmadik negyedévben. A jelenség mögött a természeti katasztrófák elhárítására fordított kiadások állnak, melyek jelentősen befolyásolták a felkelő nap országának exportját. A világ harmadik legerősebb gazdaságának kilátásait tovább rontja az Egyesült Államok és Kína között folyó kereskedelmi harc is.


Az előzetes kalkulációk szerint július és szeptember között Japán gazdasága 1,2 százalékkal teljesített rosszabbul, mint a 2017-es hasonló időszakban. Ennek hátterében a pusztító földrengések, illetve a mindent elsöprő tájfunok állnak, melyek a vártnál nagyobb károkat okoztak a szigetországban. Így a kiadások is messze meghaladták az előzetes kárbecslések során kalkulált számokat.

japan_tajfun.jpg


Mint ismert, Japánt a nyár folyamán több rémisztő erejű természeti csapás is érte. A szigetország az elmúlt évtizedek legnagyobb áradását élte át, melyet csak tetéztek a tájfunok és földrengések. A katasztrófák megakasztották a termelést és az egekbe emelték a kárelhárításra szánt költségeket.


Természeti katasztrófák és az USA-Kína kereskedelmi háború

 

japan_foldrenges.jpg


Japán jelenlegi gazdasági helyzetét és jövőbeli kilátásait is tovább rontja az Egyedült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború. Mivel Japán igen kiemelt szerepet játszik a globális ellátási láncolatban – magyarán jelentős mértékben támaszkodik a külföldi felvevőpiacaira –, így a két gazdasági szuperhatalom csatározása roppant érzékenyen érinti. A Reuters adatai szerint 1,8 százalékkal csökkent a japán export az említett időszakban.


A japán gazdaság egyik legfontosabb tartópillére az autóalkatrészek, az elektronikai berendezések, illetve az ipari gépek exportja. Az Egyesült Államok és Kína között folyó gazdasági harc azonban nagyban veszélyezteti a szigetország felvevőpiacait. Így – amennyiben a kereskedelmi háború tovább folyik – iparágak, gyárak, munkahelyek, ezáltal háztartások kerülhetnek veszélybe.


Kohei Iwahara úgy fogalmazott, hogy a kereskedelmi csatározások mögött már felsejleni látszik a gazdasági bizonytalanság. Ez jól érzékelhető Ázsiában, így óhatatlanul Japánba is begyűrűzik majd. Mind a kereskedelmi háborúk, mind pedig a nyomában kialakult bizonytalanság gazdasági lassulást okozhat a kontinens viszonylatában – prognosztizálta a Natixis Japan Securities közgazdásza.

Itt olvashatsz a Japán gazdaságról is néhány érdekesség:

A világ 10 legnagyobb gazdasága

Itt pedig a kereskedelmi háborúkról tudhatsz meg többet: 

Kína megelégelte a védekező szerepet a kereskedelmi háborúban

Az amerikai kereskedelmi háborúk rövid története

Szólj hozzá

gazdaság Japán