2018. dec 27.

Mennyire fejlődőképes Kína gazdasága?

írta: gazdasági guru
Mennyire fejlődőképes Kína gazdasága?

Néhány évvel ezelőtt a szabadalmi bejelentések kapcsán Kína átvette a vezetést az Egyesült Államoktól. Mindez azt jelentené, hogy az ázsiai ország a világ leginnovatívabb nemzete?

mennyire_fejlodokepes_kina_gazdasaga.jpg

Noha a szabadalmi bejelentések száma nem feltétlenül a fejlődés mértékegysége – hiszen nem számol a minőséggel – azért jó képet ad egy ország helyzetéről.


A jóváhagyott szabadalmak


Kína az elmúlt években többször annyi szabadalmi kérelmet tudhatott magáénak, mint Japán, az Egyesült Államok, Németország vagy Dél-Korea. Annak ellenére, hogy a bejelentések száma meredeken emelkedik, Kína az innováció tekintetében még mindig elmarad a fenti országok mögött. A tényleges technológiai fejlődés ugyanis jelentéktelen a szabadalmi kérelmek égbekiáltó nagyságához képest. A szabadalmi kérelmek benyújtása pedig nem jelent automatikus jóváhagyást is.


2000-2016 között benyújtott és ténylegesen jóváhagyott szabadalmak aránya

 

  • Kína: 23,4 százalék
  • Japán: 50,5 százalék
  • Dél-Korea: 45,5 százalék
  • Amerikai Egyesült Államok: 44,9 százalék
  • Németország: 43,5 százalék


További lényeges különbség, hogy az ázsiai ország jelentős hátrányban van a külföldön benyújtott szabadalmi kérelmek kapcsán. Ebben az összehasonlításban az Egyesült Államok fényévekkel jár Kína előtt. Árulkodó adat, hogy míg 2016-ban Kína a szabadalmi kérelmeinek mindössze 6,3 százalékát nyújtotta be a határain kívül, addig ugyanebben az évben az USA 43,4 százalékát.


Erre egyrészt az lehet a magyarázat, hogy az Egyesült Államok nagyobb hangsúlyt fektet a szellemi tulajdon külföldi védelmére, másrészt rengeteg kínai szabadalom nem kap nemzetközi oltalmat a roppant alacsony minőség miatt.


Tömegtermelés, alacsony minőség


Nagyon úgy tűnik, hogy Kína az innováció tekintetében tartani tudja a lépést a legnagyobbakkal. Mutatóik sok tekintetben elérik Japán, Németország, Dél-Korea vagy éppen az Egyesült Államok szintjét, azonban messzemenő következtetéseket hiba lenne pusztán ebből levonni. Hiába kap ugyanis zöld utat egy termék, ha a futószalagok végén silány minőség áll, az nem tekinthető igazi fejlődésnek. Nem véletlen, hogy sok ember tudatában a bóvli és a kínai fogalmak összeforrtak.


Ha Kína fenn tudja tartani nagyszabású innovációs beruházásait, és a mennyiségről áthelyezi a hangsúlyt a minőségre, akkor könnyen lehet, hogy a világ leginnovatívabb nemzetévé válik a következő években. Persze ehhez az is szükséges, hogy jobban koncentráljanak a külföldi szabadalmakra is.

Szólj hozzá

Kína