2019. jan 05.

Tőzsdéből keresett MILLIÁRDOK! A Buffett sztori...

írta: gazdasági guru
Tőzsdéből keresett MILLIÁRDOK! A Buffett sztori...

A legtöbb ember számára az "Ohamai Bölcs"-ként elhíresült amerikai nagybefektetőt Warren Buffettet nem kell bemutatni. Vagyonát főleg tőzsdei befektetések útján építette fel. Persze nem egyik napról a másikra, hanem hosszú évek, sokszor évtizedek kitartó munkájának eredményeként.

abibmnbkkcgippgl.jpg

Saját befektetési vállalata van, cége a Berkshire Hathaway (az amerikai tőzsdére is be van vezetve) melynek Ő a vezérigazgatója. Jelenleg közel 80 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkezik. Az egyik legnagyobb titka a „türelem”. A részvényeket főleg hosszútávra vásárolja és értékalapon fektet be, vagyis olyan cégeket preferál amik értéket teremtenek, vagy kézzel fogható dolgokat állítanak elő. A hatalmas vagyona ellenére egy 40 éve megvásárolt házban él és napi 500 oldal elolvasását javasolja, hiszen így bővül tudásunk, ugyanúgy mint a kamatos kamat. Egyik legjobb mondása: „20 évbe telik a hírnevet felépíteni és mindössze 5 percbe mindezt lerombolni” 

A befektetések világába nagyon korán, már 11 évesen belekóstolt, amikor is Apja brókercégénél kezdett el dolgozni, és végrehajtotta első tranzakcióját. Cities Services-féle elsőbbségi részvényeket vett darabonként 38 dollárért, és 40 dollárért adta el őket. Néhány évvel később, mikor a részvény ára elérte a 200 dollárt, örökre megtanulta, hogy jó cégekbe hosszú távra érdemes befektetni. 

A gimnázium végére több üzletet is menedzselt párhuzamosan, sok ezer golflabdát értékesített, mellette folyamatosan képezte magát, legalább 100 könyvet elolvasott.A kemény munka eredményeként 5.000 dolláros vagyonra tett szert, ami abban az időben jelentős összegnek számított, a mai reál értéken ez körülbelül 55.000 ezer dollárnak felel meg. A gimnázium után a Harvardra szeretett volna menni,  hogy a híres üzleti egyetemen még több hasznos tudást szerezzen. Egyetlen problémába ütközött: Elutasították a jelentkezését. Nem igazán csüggedt, mert közben felfedezte Benjamin Graham "Inteligens Befektető" c. könyvét, ami rendkívüli hatást gyakorolt rá.A későbbi befektetéseknél ez a könyv lett a bibliája.Ezután jelentkezett a Columbia Üzleti Iskolába, ahol a könyv szerzője Benjamin Graham tanított pénzügyi ismereteket.Graham ezután Buffett bálványává vált és a második legfontosabb példaképként tekintett rá, az édesapja után.

Warren Buffett befektetési filozófiája jól ismert, egyszerű és letisztult.A rövidtávú piaci zajokkal nem igazán foglalkozik. 

Kiemelt figyelmet fordít a vállalatok belső értékére és nem fél nagyobb pozíciókat több részletben felhalmozni a kiszemelt cég részvényeiből.Többször kérdezték már tőle, hogy a megvásárolt részvényeket mennyi ideig szokta tartani, ilyenkor viccesen megjegyzi, hogy a kedvenc időtáv számára az "ÖRÖKKÉ". Főleg azért mert fiatalon, többször esett abba a hibába, hogy türelmetlen volt és túl korán adta el a részvényeit, amik később a megkeresett hozam többszörösét hozták volna a konyhára *lásd: Cities Services-féle elsőbbségi részvény vásárlás 11 éves korában. Befektetési stratégiájának 85%-át Benjamin Grahamtől kölcsönzi a maradék 15%-ot pedig Phil Fisher-től, ők jellemzően az értékalapú befektetési filozófiát követik.

Buffett a részvényvásárlás előtt részletesen feltérképezi a kiszemelt vállalatot, fundamentális elemzést végez és több tényezőt is figyelembe vesz amikor döntést hoz, mint például:

  • A cég tulajdonosi szerkezete
  • CASH FLOW, készpénztermelő képesség
  • Hitelállomány, éves bevételek
  • Hosszútávú kilátások
  • Készpénzállomány
  • Értékeltségi szint



Miután az elemzéseket alaposan elvégezte, megszületik a döntés, hogy lesz e részvényvásárlás vagy sem.  

Befektetési konglomerátumra a Berkshire Hathaway ( a vállalat részvényeinek 36,8% -át birtokolja) főleg részvény alapú befektetésekkel foglalkozik, melynek története egészen 1839-ig nyúlik vissza, Valley Falls Company néven indult textilüzemként,  1955-ben pedig a Hathaway Manufacturing Company-val. A részvénybefektetési üzletág később nőtte ki magát és ma már ez a fő irányvonal.Olyan nagyvállalatok részvényeibe fektetnek, mint például: Wells Fargo, Kraft Heinz, American Express,Southwest Airlines, Goldman Sachs, Coca Cola (érdekesség: a Coca Coca 100 éve folyamatosan fizet osztalékot!) A részvényekből összeállított diverzifikált portfólió gyakorlatilag mikrokozmosza az amerikai gazdaságnak, több területet lefedve ezzel: légitársaságok, bankok, fogyasztási cikkek. A stratégia alapján pedig hosszú évekre tervez a részvényekkel.

Összefoglalva a milliárdos befektető gondolatait: A vagyonépítés egy hosszútávú folyamat, ami rengeteg időt és kitartást igényel, mellette pedig a folyamatos tanulás és önfejlesztés ellengedhetetlen .A részvénybefektetések terén pedig a stabil alapokkal rendelkező nagyvállalatok papírjait érdemes preferálni.

Warren Buffettel egyébként minden évben egy szerencsés kiválasztott együtt ebédelhet.De hogyan is zajlik ez az ebéd? Erről bővebben az alábbi blogbejegyzésben olvashatsz ►►https://etradergo.hu/kelkaposzta-fozelek-harom-millaert-a-befektetes-guruja-megeri-az-ebedjet/

Szólj hozzá