2019. jan 11.

Mit tartogat gazdasági szempontból a 2019-es év a Facebooknak?

írta: gazdasági guru
Mit tartogat gazdasági szempontból a 2019-es év a Facebooknak?

Nagyszerű hír a legismertebb közösségi oldal számára, hogy véget ért a botrányokkal tarkított 2018-as esztendő.

mit_tartogat_gazdasagi_szempontbol_a_2019-es_ev_a_facebooknak.jpg

Mark Zuckerberg ugyanakkor nem dőlhet hátra, 2019 nagy valószínűség szerint a számonkérések éve lesz. Milyen büntetésekre számíthat a Facebook a következő 12 hónapban?


Hatalmas bírság van kilátásban


Az ír adatvédelmi hatóság még tavaly decemberben jelentette be, hogy a Facebookkal összefüggésbe hozható számos jogsértés következtében vizsgálatot indít a közösségi oldal ellen. Ennek kimenetele pedig igen érzékenyen érintheti a szociális platformot, pláne annak tükrében, hogy új szabályozók kerültek bevezetésre éppen a cégóriások által gyűjtött személyes adatok gondatlan kezelése miatt.


A vizsgálat során a hangsúly elsősorban azon lesz, hogy a vállalat milyen biztonsági intézkedéseket dolgozott ki és alkalmazott – emelte ki Kate Colleary a Nemzetközi Adatvédelmi Szakértők Szövetségének vezetője.

Amennyiben a biztonsági intézkedések nem megfelelők, vagyis az adatvédelmi bizottság azt állapítja meg, hogy a Facebook hibázott, az rendkívül nagy pénzbüntetést vonhat maga után. A tavaly májusban élesített Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) értelmében a vállalat teljes bevételének 4 százaléka szabható ki bírságként. Mark Zuckerberg oldala kapcsán ez több mint 1,5 milliárd dollárra rúghat.


Európa csak a kezdet lehet


Az európai gigabírság csak a kezdet lehet a Facebook számára. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága szintén vizsgálódni kezdett a közösségi oldal háza táján egy 2011-ben aláírt és be nem tartott megállapodás kapcsán. Ez az úgynevezett hozzájárulási rendelet.


Amennyiben úgy találják, hogy a Facebook hibázott, az Európában kirótt büntetés csak aprópénznek tűnhet majd az Egyesült Államokban kiszabott bírság mellett. A szabályozás ugyanis jogsértésenként napi 40.000 dollár költségtérítést ír elő, ami 80 millió felhasználó esetében 3 ezermilliárd (3 000 000 000 000) dollár.


Noha ekkora büntetés kiszabására vélhetően nem fog sor kerülni, annyi bizonyos, hogy Mark Zuckerbergnek nem indult gondtalanul az új év. Kétségtelen azonban, hogy a vizsgálatoknak és az esetleges következményeknek van egy másik olvasata is. A Facebook az utóbbi években túl naggyá, erőssé vált, és eddig úgy tűnt, hogy bármit megtehet, amihez kedve van. Egyes vélemények szerint épp itt az ideje a közösségi oldal komolyabb megregulázásának.

Szólj hozzá

Facebook