2019. feb 10.

Roham tempóban nő a Globális Adósságállomány

írta: gazdasági guru
Roham tempóban nő a Globális Adósságállomány

A világ adósságállománya évről évre emelkedik, ami megközelítőleg 63 ezer milliárd dollár körül alakul. Ez a globális GDP közel háromszorosának felel meg.Vagyis minden megtermelt 1 egység után 3 egység adósság halmozódik fel a világ országaiban összesen.Ilyen mértékű összeget a sok nullával leírni is elképesztő, így nem is érdemes átszámolni.

 

unnamed_5.jpg

A hatalmas adóssághegyen különböző mértékben osztoznak meg a világ országai. A mértéktelen eladósodottság végiggondolva nem is meglepő annak fényében, hogy sok országban soha nem látott értéket mutat a háztartások és a vállalatok adósság szintje. Egy dolog viszont biztos, kezd egyre  aggasztóbbá válni ez a folyamat, mert az amerikai jegybank folyamatos kamatemelése, illetve a világ jegybankjainak elmozdulása a szigorítás irányába a fokozatosan emelkedő kamatokon keresztül, folyamatosan növeli az adósságtörlesztés terheit.

Az utóbbi időben például az amerikai jegybank által végrehajtott kamatemelési hullám különösen a feltörekvő gazdaságok számára okoz fejfájást, az erősödő dolláron át, a finanszírozási és kamatköltségek növekedésén keresztül.

Az adósság listát nem meglepő módon Amerika vezeti a maga közel 21 trillió dolláros eladósodottságával, ami a világ össz. adósságának nagyjából a 32%-át teszi ki, illetve az amerikai GDP közel 107%-ára rúg. A GDP-hez viszonyított 107% körüli eladósodottság nem is olyan vészes, annak tükrében, hogy például a Japán, az ország GDP-jéhez viszonyított adóssága 239% körül alakul.Őt követi Libanon a világ harmadik legnagyobb adósságával, ami az ország bruttó hazai termékéhez mérve 149%.

Az IMF becslése szerint 2060-ra a legeladósodottabb ország Görögország lehet 275%-os aránnyal.Az adósság tehát nemhogy csökken, hanem évről évre növekszik.Bill Gross amerikai alapkezelő manager szerint, a világ mostani pénzügyi rendszere olyan instabil, mintha egy nitroglicerinnel megrakott teherautóval száguldanánk egy hepehupás úton, ami bármikor a levegőbe repülhet.

Tőzsde BLOG - Hírek Sztorik Érdekességek a Tőzsde világából ► Olvass Bele ►► https://etradergo.hu/blog/ ◄◄

 

Szólj hozzá