2019. feb 20.

Ezért veszít a többség a Tőzsdén

írta: gazdasági guru
Ezért veszít a többség a Tőzsdén

A Tőkepiacon ugyanúgy, ahogy az élet más területén is, meg kell küzdeni a sikerért.A közhiedelemmel ellentétben a Tőzsde nem a gyors meggazdagodás színtere, hanem egy olyan stratégiai üzlet, amihez rengeteg türelem és kitartás szükséges, ami végül a "kitartóknak" mindig meghozza a gyümölcsét.

unnamed_7.jpg

Nézd meg például Warren Buffet (amerikai részvénybefektető) vagy a többi nagybefektetőt, akik vagyonuk túlnyomó részét a Tőzsdéből keresték meg.Semmilyen különleges, jövőbe látó vagy természetfeletti képességük nem volt, egyszerűen csak bevásároltak a legnagyobb vállalatok részvényeiből és türelemmel tartogatták hosszú éveken, sokszor évtizedeken át.Nyilván fontos az időzítés, mivel gyakran a legkedvezőbb vételi lehetőségekre akár éveket is várni kell.

Piaci statisztikák alapján akkor vannak kiváló beszállók a parketten, amikor pánik, válsághelyzet, vagy recesszió alakul ki a világban.Persze az emberek többsége türelmetlen és rövidtávon, azonnal akar profitot kivenni a piacból, ami általában a legnagyobb hiba és ez okozza a veszteségeik túlnyomó részét.Ezt a jelenséget Warren Buffett nagyon jól összefoglalta egy mondatban: "a Tőzsdén a türelmes befektetők nyerik el a türelmetlenek pénzét". A türelmetlenségen kívül itt van 4 olyan tényező, amit ha elkerülsz máris nagy lépést tettél a sikeres befektetők táborába.



4 stratégiai hiba, amit mindenképp kerülj el a befektetésekben



1. Próbálod a eltalálni a piac alját vagy tetejét
Ki kell, hogy ábrándítsalak, azt, hogy hol van a piac alja vagy teteje, senki nem fogja tudni előre megmondani neked, még a legnagyobb guruk sem.Pusztán szerencse kérdése, hogy sikerül e pont a "Piac alján" megvásárolnod vagy a "Piac tetején" eladnod a részvényeket.A profi tőzsdei befektetők nem a szerencsére alapoznak, többek között ez különbözteti meg őket az átlagtól.Tökéletes szituáció tehát nem létezik a részvény vásárlásra vagy részvény eladásra.Ha folyamatosan erre vársz, akkor szinte biztos, hogy lemaradsz a vonatról.Ehelyett inkább kövesd a tapasztalt befektetők stratégiáját: a befektetni kívánt pénzed oszd fel több részre és hagyj időt magadnak a vásárlások vagy eladások között.Hidd el nem fogsz lemaradni semmiről, ez nem sprint, hanem inkább hosszútávú maraton.

2.Egy lóra teszel fel mindent
Szerinted a nagybefektetők miért nem egy hanem több részvényben tartják a vagyonukat? Mert tudják, ha egy lóra tennének fel mindent, az nem lenne rentábilis. Vagyis kizárólag egy adott részvényre alapozni extra kockázatot jelent, még akkor is ha utólag jónak tűnt volna az üzlet.A tőzsdei befektetések alappillére tehát a kockázatkezelés, ezen belül pedig a *diverzifikáció elve (*amikor nem egy, hanem több részvénybe fektetsz). Nem véletlenül, a világ legnagyobb befektetési alapjai is ezt a *szabályt követik.Vagyis: Diverzifikálj!

3.A hírek alapján hozol döntést
Rengeteg hír és információ zúdul a nyakunkba nap mint nap, amit feldolgozni szintet lehetetlen.Ráadásul a Tőzsdei hírek 90%-a legtöbbször csak "pillanatnyilat" érdekes, vagy okoz nagyobb elmozdulást a piacon.Arról nem is beszélve, hogy nem egyszer, hanem számtalanszor előfordult már olyan szituáció ,hogy egy rossz hírre pont ellentétesen reagáltak az adott vállalat részvényei: vagyis nemhogy nem zuhantak a hír hallatán, hanem szárnyalni kezdtek. Legtöbbször egy hír csak addig érdekes, amíg le nem hozzák:) De itt van egy másik eset, amikor aznap lejön egy hír: például Amerikában lecsukták az egyik nagyvállalat vezetőjét, majd később vagy másnap kijön a helyreigazítás: Valóban lecsuktak valakit, de nem Amerikában és nem az adott vállalat vezetőjét:) Összegezve tehát, ne a hírek határozzák meg a befektetési döntéseidet, hanem a vállaltok fundamentumaira, profittermelő képességére és megbízhatóságára fókuszálj.

4.Gyorsan akarsz meggazdagodni
Ha azt az elvet követed, akkor szinte biztos, hogy bukásra vagy ítélve a pénzpiacon.Nyilván rengeteg sztori kering a Tőzsdéből "gyorsan" szerzett milliókról, csak jellemzően ezeknek mindig ugyanaz a vége: amilyen gyorsan jött a vagyon, olyan gyorsan is fog távozni.Nem gyorsan kell meggazdagodni, hanem nagyon. A legjobb példa erre, Warren Bufett (amerikai részvénybefektető) aki nem egyik napról a másikra szerzett hatalmas vagyont a Tőkepiacon, hanem közel 5 évtizedes munkája van mögötte.A Tőzsdén tehát "rövidtávon" ingyen ebéd sajnos nincs.

Az Online Tőzsde itt kezdődik ►*Kattints a részletekért ►► www.etradergo.hu ◄◄

Szólj hozzá

Tőzsde