2019. feb 25.

Öregszik a világ, vele együtt öregszik a társadalom

írta: gazdasági guru
Öregszik a világ, vele együtt öregszik a társadalom

Egyre jobban megfigyelhető az időskorúak népességen belüli aranyának folyamatos emelkedése. Ma 60 évesnek lenni teljesen mást jelent társadalmilag, mint 50 évvel ezelőtt jelentett és feltehetően mást fog jelenteni a jövőben 50 évvel később.

unnamed_8.jpg

Miért meghatározó probléma az  öregedő társadalom? Azért mert, ez a tendencia nagyban befolyásolja "negatív irányban" a különböző országok jövőjét és gazdasági stabilitását.


Milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek az elöregedésnek?

 

  • Kevesebb fiatalnak kell eltartania, egyre több öreget.
  • Minél kevesebben dolgoznak annál több lesz az egy főre jutó államadósság miközben nincs innováció.
  • Az államnak a kieső hiányt pótolni kell, ezért: Több járulék fizetés, vele párhuzamosan pedig nyugdíj csökkenés. Vagyis a kevesebb nyugdíj mellett az idős korosztály kénytelen lesz még többet és még tovább dolgozni.

Érdekesség továbbá, hogy a 19. század előtt ez a folyamat teljesen másképp alakult, hiszen évezredekig rövid ideig éltek az emberek, az átlag életkor 40 év volt.Ritkaságnak számított ha valaki többet élt 40 évnél.Majd a 19. századtól egy lassú változás következett be a várható életkorban.Az 1840-es évektől kezdve a várható élettartam évente megközelítőleg 3 hónappal nőtt.Például Svédországban az 1840-es éveket követően, a születés után várható élettartam 45 év volt,ez ma 83 év.Ez megfigyelhető ugyanúgy Amerikában is,a várható életkor akkor 47 év volt , ez ma 83 év.Ha folytatódik ez a tendencia, akkor 2080-ra átlagosan 100 éves korukig fognak élni az emberek.Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki, hanem az átlagot tekintve.Ezt a globális problémát úgy próbálják meg kezelni a tudósok, hogy ne újabb éveket adjanak az embereknek,  hanem  elérjék azt, hogy tovább maradjanak egészségesek, így sokáig tudnak dolgozni, ezáltal kevésbé vegyék igénybe az egészségügyi rendszert.

Összességében az elöregedő társadalom komoly kihívást jelent a világ országai számára, hiszen a társadalombiztosítási rendszer nem fogja bírni ezt a terhet, és az olyan országokban mint például Amerikában a teljes társadalombiztosítás már 2030-ra összeomolhat.

Tőzsde BLOG - Hírek Sztorik Érdekességek a Tőzsde világából ► Olvass Bele ►► https://etradergo.hu/blog/ ◄◄

Szólj hozzá