2019. jan 30.

A Bill Gates sztori...

írta: gazdasági guru
A Bill Gates sztori...

Gates a világ egyik leggazdagabb embere, 90 milliárd dolláros nettó vagyonával, megelőzve ezzel az amerikai részvény befektetőt Warren Buffettet (84 milliárd dolláros magánvagyon) és a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget (71 milliárd dolláros magánvagyon). 1975-ben indította el azt a vállalkozását, ami naggyá tette és melynek ötlete a Harvard kollégiumában született meg: ez a Microsoft.

 

unnamed_3.jpg

Meglepő, de gazdagabb volt 1999-ben, a dot-com buborék csúcsán, hiszen akkor magánvagyona elérte a 101 milliárd dollárt, így a világ első "tech milliárdosaként" tartották számon. Már elég fiatalon, alig 32 évesen a Microsoft IPO-jának évében, az első milliárdosként jelent meg a Forbes magazin 1987. évi Richest People in America című számában. Abban az időben ő volt a világ legfiatalabb milliárdos a világon.


Hogyan vált Gates,  a kollégiumi szobából indulva, napjaink egyik leggazdagabb emberévé?



Seattle-ben született, apja ügyvéd, édesanyja bankár volt, Ő pedig a kezdetektől fogva a számítógépek bűvöletében élt. Ekkor még kevesen értettek a számítógépekhez, Ő azonban már 13 évesen egy 33-as típusú Teletype modellen kezdett el tanulni, melyet az iskolája vásárolt. Az első programja egy tic-tac-toe játék volt, amely a felhasználót már akkor a számítógéphez láncolta. Tanárai persze egyből felfigyeltek a tehetségére és külön időt szenteltek neki, hogy minél jobban fejleszteni tudja programozási készségeit. Ideje nagyrészét az egyetemi évei alatt (Harvardon) a számítógép laborban töltötte.



Gates első nagy üzlete


Albuquerque-ben, Új-Mexikóban székhellyel rendelkező kisvállalkozásként alapította meg a Microsoftot, amikor 1980-ban a tech iparág robbanásszerű fejlődésnek indult. Ekkor már az IBM-nek is szüksége volt egy operációs rendszerre az új otthoni számítógépükhöz, az IBM PC-hez. A Microsoft - Tim Paterson Seattle Computer Products nevű cégétől licencelte a QDOS rendszert, hogy eladhassa azt az IBM-nek az IBM PC szabványos operációs rendszereként.A Microsoft így megvásárolta a QDOS összes jogát 50 000 dollárért, és átnevezte MS-DOS-ra, majd a jogokat megtartva eladta az IBM-nek. Ez volt az első komolyabb üzlet a Microsoft történetében.



Bill Gates mesés otthona



Gates egy olyan álom otthont épített magának, amely azóta is nagy érdeklődésnek örvend. A 66 000 négyzetméteres kastélyt egy domboldalon építették fel Washingtonban, ami több mint 63 millió dollárba, azaz közel 20 milliárd forintba került. A házat hét éven át 300 munkás építette, és a villát számtalan extrával felruházták. Értékét jelenleg 125 millió dollárra, több mint 37 milliárd forintra becsülik.A kastély egy privát könyvtárral is rendelkezik, melyet kupolák díszítenek. A könyvtárában megtalálhatóak Leonardo da Vinci által készített írások és rajzok eredeti kézirata, amelyet 1994-ben aukción vásárolt 30,8 millió dollárért.Az ingatlan saját szerverrendszerével, edzőteremmel és egy 60 lábas medencével, vízalatti zenei rendszerrel, valamint fűtött padlóval és járdákkal büszkélkedhet.A ház vendégei egy kitűzőt kapnak, amelyek a házban elhelyezett szenzorokkal kommunikálva szabályozni tudják a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a falakba épített hangszóróknak köszönhetően pedig zenét is választhatnak a látogatók. 2009-ben Gates több mint 1 millió dollárt költött ingatlana adójára.A milliárdos az egyik kedvenc növényére, egy 40 éves juharfára is nagy figyelmet fordít: azt 24 órában monitorozzák, és ha vízre van szüksége, automatikusan adagolja a rendszer.



Bill és a Melinda Gates Alapítvány



Eltekintve attól, hogy hihetetlenül gazdag és hatalmas vagyonnak örvend, Gates  nem szereti a reflektorfényt.Azt vallja, hogy mindabból a vagyonból amit szerzett, kötelessége visszaadni a társadalomnak.Napjainkban egyébként Gates visszavonult, vállalata a Microsoft vezetésétől, vagyis a napi szintű feladatokban már nem vesz részt, kizárólag a legfontosabb stratégia döntéseknél van jelen. Ideje nagy részét a feleségével közösen létrehozott alapítványnak szenteli, melynek kitűzött célja: a globális szegénység csökkentése és az egészségügyi és információs technológiához való hozzáférés eljuttatása minél szélesebb körben. Az alapítvány létrehozását követően számos lépést tett az oktatás és a gazdasági fejlődés támogatására az Egyesült Államokban és külföldön. Az alapítványt 15 alapelv vezérli, amelyek tükrözik a Gates hitét és értékeit.

2006-ban az alapítvány vagyona drasztikusan növekedett, amikor barátja Warren Buffett híres befektető milliárd dolláros nagyságrendű támogatást ígért. Eddig összesen Bill és Melinda Gates több mint 30 milliárd dollárt adományozott a jótékonysági intézményeknek. Érdekesség még, hogy 2003-ban Indiában AIDS-ellenes kutatásokat támogatott az alapítvány, illetve malária-ellenes vakcinák kifejlesztésére fordítottak 258 millió dollárt. E két betegség ellen a szervezet ezt követően is kitartóan küzdött. 



Bill Gates legjobb idézetei



Mivel az egyik leggazdagabb ember Amerikában, nem csoda, hogy idézeteit olyan sokan megemlítik.
Itt van közülük néhány, mely sokak számára inspirációként szolgál

"Nem tudsz visszamenni, hogy változtass az életed kis dolgain anélkül, hogy más dolgokat ne kockáztass"

"Mindig túlbecsüljük a következő két évben bekövetkezendő változásokat és alulbecsüljük a következő tíz év változásait"

"A program futtatása az igazi teszt. Megírod a programot, kipróbálod, és vagy működik, vagy nem"

"Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat"

"Ha a minőséget adottnak vesszük, az időpont mindig bizonytalanná válik"

Bill Gates a Microsofttal és hatalmas adományozó készségével gyakorlatilag történelmet írt. Napjainkban az összes asztali és hordozható számítógép közel 90%-án Windows operációs rendszer működik. Családi és magán vagyonát egy Cascade Investment LLC kezeli, amely számos üzletbe, köztük a Four Seasons Hotels & Resortsbe és a Corbis Corporationbe fektet be. 

Tőzsde BLOG - Hírek Sztorik Érdekességek a Tőzsde világából ► Olvass Bele ►► https://etradergo.hu/blog/ ◄◄

Szólj hozzá