2019. feb 05.

Igazi pénzgyár a Google

írta: gazdasági guru
Igazi pénzgyár a Google

A Google már messze több mint egy internetes keresőmotor. Ennek a technológiai óriásnak a befolyása annyira meghatározó az internet világában, hogy nehéz lenne elképzelni a modern élet olyan területét, amelyet nem érint.

unnamed_4.jpg

A cég több mint 200 olyan vállalatot birtokol, melyeknek a robotikában, a videomegjelenítésben, a távközlésben és a reklámokban van jelentős szerepe, ráadásul folyamatosan növeli piaci pozícióját a felvásárlásokon keresztül, ezáltal a bevételei is dinamikusan emelkednek. A keresőóriás egyébként rugalmas üzleti stratégiával rendelkezik, mivel hajlamos megválni azoktól a vállalatoktól, melyek egy akvizíciót követően nem tudnak a várakozásoknak megfelelő profitot termelni.

Érdekesség továbbá, hogy a Google a 2018. Május 8-án megrendezett éves fejlesztői konfigurációján bejelentette, hogy szinte mindennel integrálni szeretné a mesterséges intelligenciát, az e-mailektől kezdve egészen a számítógépes chipekig.


Ez a 4 terület alkotja a vállalat rekord bevételeinek fő gerincét



1. Google Térkép
A világon bármilyen helyet megkereshetsz a Google térkép segítségével. A keresni kívánt területekről főleg légi felvételek alapján tájékozódhatsz, de a Google számos város utcaszintű nézeteit is biztosítja.Ez az alkalmazás természetesen profitot is hoz a cég számára, hiszen a főleg ingyenes megoldások mellett, vannak olyan fizetős szolgáltatások is, amiért cserébe kiemelt pozíciót lehet elfoglalni a térkép keresőjében.A Google nem hozza nyilvánosságra, hogy mennyi pénzt keres a térképes megoldással, de az elemzők számítása szerint, a vállalat 2017-ben elérte a 1,5 milliárd dolláros bevételt ebből az üzletágból.

2. AdSense Program
Az AdSense a Google hirdetési hálózata a partner webhelyeken.Ez egy érdekes szolgáltatás, hiszen ezen nemcsak a Google tud keresni, hanem a programban résztvevő felhasználó is kap pénzt.Ez oly módon történik, hogy például van egy weboldalad, azt be tudod regisztrálni az AdSense programra, ezáltal a keresőóriás hirdetéseket jeleníthet meg a weboldaladon, aminek a megjelenéséért fizetni fog neked. Ő viszont a hirdetőktől kap pénzt a hirdetések megjelenítéséért cserébe. Az AdSense az utóbbi években a cég teljese bevételének, közel negyedét teszi ki. A Google keresési hálózat tulajdonában lévő vállalatok, amelyeknek része az AdSense, 2017-ben elérte a 17,59 milliárd bevételt.

3. PPC Hirdetések
Ez az egyik legfontosabb reklámszolgáltatása a vállalatnak, hiszen amikor a Google-ben rákeresel egy cégre vagy adott szolgáltatásra, termékre, akkor az első 4 hely általában fizetett hirdetés.Rengeteg vállalkozó hirdet a Google keresési rendszerében, ezáltal a felhasználókat is könnyebben a saját webhelyükre tudják terelni, ami jelentős forgalomnövekedést generál, például az értékesíteni kívánt termék esetében. Vagyis ha beírod a Google keresőjébe, hogy fogorvos budapest...akkor az első négy hely a fizetett hirdetőké, ami által a konkurencia elé tudnak kerülni és ügyfeleket, klienseket szereznek.A verseny a hirdetők között "az első hely" megszerzéséért elég nagy, így ezzel párhuzamosan a hirdetési költségek, és a cég bevételei is emelkednek. A globális online hirdetési piaci közel 80%-át a google uralja, jelentős monopol helyzetet teremtve ezzel.A PPC hirdetéseken évente több mint 30,6 milliárd dollárt keres a vállalat.

4. YouTube
Jelenleg az egyik legnépszerűbb alkalmazás a felhasználók körében. Évente 9 milliárd dollárt hoz a Youtube hirdetési üzletág. Azonban van egy másik fontos értéke a YouTube-nak, amelyet nehezebb dollárban mérni, mégpedig az, hogy ezzel az alkalmazásával uralja teljes egészében a felhasználók által készített, vagy feltöltött "online videós" piacot.A Google nehézsége itt jellemzően az, hogy sokan anélkül figyelik a videolejátszás közben beágyazott hirdetéseket, hogy meglátogatnák azt a webhelyet, ahova a hirdetések átirányítják a felhasználót.

A Google várhatóan a jövőben tovább fog növekedni és megkerülhetetlen lesz az internet felhasználók körében, hogy ne használják a vállalat valamilyen szolgáltatását. 

Blog Ajánló! ►A Google sztori - Hogyan vált két stanfordi diák ellenszenve a világ legjövedelmezőbb vállalatává?   https://etradergo.hu/a-google-sztori-hogyan-valt-ket-stanfordi-diak-ellenszenve-a-vilag-egyik-legjovedelmezobb-vallalatava/

Szólj hozzá

Google