2019. jún 22.

Lassuló brit gazdaság: Ez már a Brexit hatása lenne?

írta: gazdasági guru
Lassuló brit gazdaság: Ez már a Brexit hatása lenne?

Egyelőre igen nehéz megjósolni, hogy összességében milyen gazdasági hatással lesz az Egyesült Királyság piacaira a közelgő Brexit. Annyi azonban bizonyos, hogy a britek gazdasága tavaly november óta eltelt időszak alatt lassult és gyengébb ütemben bővült.

brexit-4011711_640.jpg

Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (ONS) adatai szerint a vizsgált időszakban a gazdasági mutatók mindössze 0,3 százalékpontos emelkedést jeleztek, amik messze elmaradnak a korábbi teljesítménytől. Az ONS szerint a gyengélkedő tengerentúli kereslet miatt az előállító szegmensek a pénzügyi válság óta nem látott forgalomkiesést szenvedtek. A statisztikai hivatal hozzátette: az elmúlt időszakban 0,1-0,3 százalékpontos emelkedések tapasztalhatók.

Meredek visszaesés – Rosszul teljesített a feldolgozóipar is

Rob Kent-Smith, az ONS GDP-elemző vezetője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság gazdasági növekedése a tavalyi féléves emelkedést követően az elmúlt időszakban lassuló tendenciát mutat. Noha a pénzügyi szektor és az építőipar ismét növekedett, de összességében számos más területen lassulás érzékelhető. A feldolgozóipar jelentős visszaesést mutat, de az autóipar és a gyógyszergyártás is igen gyengén teljesített – emelte ki Rob Kent-Smith.

Mit jelent mindez a számok nyelvén? Az ONS vezető által említett időszakban az építőipar növekedése 0,6 százalék volt, míg a feldolgozóipar 0,3 százalékkal csökkent. Az össztermelésnél átfogóan 0,4 százalékos visszavetettség tapasztalható. Mindezekhez a brit gazdaságnak még 9,5 milliárd fontos kereskedelmi hiánnyal is számolnia kell.

A masszív visszaesést, és a gyengélkedő növekedést a szakértők a globális gazdasági folyamatokkal is magyarázzák.

Véleményük szerint az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború hatása világi szinten szétterjedt. Ez pedig más gazdaságok mellett az Egyesült Királyság piacait is visszavetette. A gazdasági elemzők rámutattak, hogy nemrégiben jöttek ki a német és francia gazdasági adatok, amik szintén az ipari termelés csökkenését jelzik.

Az ONS azt prognosztizálja, hogy az év eleji volatilitást követően a brit gazdaság mérsékelt növekedési ütemre hangol.
Ben Brettell, a Hargreaves Lansdown vezető közgazdásza azonban nem ennyire derülátó. A szakember úgy fogalmazott, hogy a brit feldolgozóipar nem volt ennyire rossz helyzetben a 2008-2009-es évi recesszió óta.

A jelenlegi folyamatoknak két tényezője van, és mindkettő elkeseredésre adhat okot. Egyrészt a tengerentúli kereskedelmi háború okozta károk, és a kínai vásárlások visszaesése, másrészt pedig a Brexit okozta befektetői bizonytalanság – magyarázta a közgazdász.

A nemzetközi gazdasági hangulat is a britek ellen dolgozik

A Brexit közelsége és hatásának gazdasági kiszámíthatatlansága nem kelt éppen sok bizalmat az Egyesült Királyság kereskedelmi partnereiben. A negatív nemzetközi hangulat, illetve a nemrégiben napvilágot látott statisztikák aggodalomra adhatnak okot. Minden jel arra mutat, hogy a nemzetközi befektetők, kereskedelmi partnerek megriadtak a Brexit várható kimenetelétől, és most vagy kivárnak, vagy visszakoznak az együttműködéstől.

Intő jel lehet az is, hogy az Egyesült Államokat igyekszik gazdaságilag bezárni, mindinkább hazavinni a termelést, és belső piacokról kiszolgálni az amerikai fogyasztókat. A britek legfőbb kereskedelmi szövetségese tehát elszigeteli magát a tengerentúli gazdaságoktól.

Szólj hozzá

USA Anglia Egyesült Királyság Brexit