2019. jan 25.

Startuppok - melyek gyökeresen megváltoztatták a mindennapjainkat

írta: gazdasági guru
Startuppok - melyek gyökeresen megváltoztatták a mindennapjainkat

A világ gyökeres változáson ment keresztül az elmúlt 10 évben. A technológiához való hozzáférés és fejlesztés sokkal könnyebbé vált, amihez nagyban hozzájárult a  magánbefektetők, kockázati tőkealapok részéről a kockázati tőke bevonása.

 

unnamed_2.jpg

Vagyis a nagyobb tőkepiaci alapok már nemcsak a meglévő vállalatokba fektetnek pénzt, akár részvény vásárláson keresztül, vagy tőkebevonással, hanem olyan feltörekvő startup cégeket is finanszíroznak, melyek később gyakorlatilag  átírják a mindennapjainkat.Persze nem mindegyik startup éri el a kívánt sikert, sőt a legtöbb kudarcot vall, viszont van néhány olyan, ami teljes iparágakat változtatott meg és bekerülhet az u.n "unikornis klubba". Ide azokat a startupokat sorolják, amelyek értéke a kockázati tőkebefektetők értékelése szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ilyen startupokból jelenleg 141 céget tartanak nyilván a világon. 

Minden idők legsikeresebb startupjainak a többsége az Egyesült Államokban és Kínában található, India harmadik helyen áll 10 startuppal, míg Németország és Dél-Korea nagyjából egy szinten vannak a sikeres startupok terén (3-4 startup). Számos társadalmi, gazdasági és pénzügyi erő naponta egyre több startupot fejleszt vagy hoz létre.Arról nem is beszélve, hogy ezek a cégek nagyban hozzájárulnak az adott ország GDP növekedéséhez.Egyébként érdekességként megfigyelhető, hogy a legtöbb startup vállalkozás üzleti modelje főleg az, hogy a keresletet köti össze a kínálattal.Például Facebook: A világ legnépszerűbb médiatulajdonosa, bár sosem gyárt tartalmat. Alibaba: A világ egyik legértékesebb viszonteladója, pedig nincs készlete.Airbnb: A világ legnagyobb szálláshely szolgáltatója, pedig nincs saját ingatlanja.



6 korszakalkotó startup vállalkozás *piaci érték alapján



1. Uber (*68 milliárd dollár) - USA
Már több mint egymilliárd autó van a világon, százból 96 átlagosan napi 23 órát áll valahol, mert tulajdonosa dolgozik, alszik vagy éppen vásárol. A városok területének mintegy 15 százalékát autótárolásra használjuk. Ráadásul a szállítás költségei is folyamatosan emelkednek, sokszor taxit is egyre nehezebb találnia az embernek.
Ezekre a problémákra válaszul Garrett Camp és Travis Kalanick 2009-ben létrehozták az autómegosztó szolgáltatást az Ubert-t, forradalmasítva a közösségi közlekedést és szállítást. 

2. Didi Chuxing (*50 milliárd dollár) - Kína
Kína gyakorlatilag az Uber mintájára hozta létre, a hasonló alapokkal működő autómegosztó és taxi alkalmazását.
Lényegi különbségek azért jócskán vannak az Uber-hez képest, például Kínában főleg a készpénzes fizetés dominál.Illetve a Didi szélesebb körű, és a helyiek igényeihez jobban igazodó szolgáltatást is kínál: nem csak taxit, hanem kisbuszt, nagybuszt és sofőrt is lehet rendelni.

3. Xiaomi (*46 milliárd dollár) - Kína
A Xiaomi 2010-ben nyolc üzleti partner által alapított szoftver- és elektronikai gyártó vállalkozás.A cég főleg okostelefonokat, alkalmazásokat és fogyasztói elektronikai termékeket tervez, gyárt és értékesít.Első okostelefonja 2011 augusztusában került piacra, azóta a Xiaomi jelentős piaci részesedést szerzett Kínában, és házvezérlő rendszerek (okosotthon) gyártásával is elkezdett foglalkozni. Több mint 8000 alkalmazottal a Xiaomi valóban a világ legimpozánsabb startupja.

4. AirBnB (*29,3 milliárd dollár) - USA
A közösségi szálláshely szolgáltatás 2007-ben indult Joe Gebbia San Fransiscoi-i lakásából, Brian Chesky társalapító segítségével.A kezdeti "hosszabb" évek nehézségeit követően, beindult a startup, mivel 2015-től 2016-ig 80% -os bevételnövekedést produkált az alkalmazás, azóta már több mint 65 000 városban kínálnak közösségi szálláshelyeket.

5. SpaceX (*21,2 milliárd dollár) - USA
A SpaceX-et a világ legnagyobb, magántulajdonban lévő repülőgép-technológia és űrutazást biztosító cégét 2002-ben alapította az Elon Musk vállalkozó. A SpaceX volt az első olyan magánvállalkozás, amely pályára tud állítani egy űrhajót, és együttműködést köt a Nemzetközi Űrállomással. A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. 

6. Palantir Technologies (*20 milliárd dollár) - USA
A céget Nathan Gettings, Stephen Cohen, Joe Lonsdale, Alex Karp és Peter Thiel alapította még 2004-ben.Többek között a CIA-nek is dolgoznak, főleg (közelebbről nem meghatározott) terrorelhárítást támogató szoftverek fejlesztésével foglalkoznak.

Blog Ajánló! ►Gazdasági kisokos kezdőknek: Mi a tőzsde, és hogyan működik?   https://etradergo.hu/gazdasagi-kisokos-kezdoknek-mi-a-tozsde-es-hogyan-mukodik/

Szólj hozzá