2019. jan 10.

Út az 1 milliárd dollártól az 1 trillió dollárig

írta: gazdasági guru
Út az 1 milliárd dollártól az 1 trillió dollárig

A 2018-as időszakban mind az Apple, mind az Amazon elérte a mérföldkőnek számító 1 trillió dolláros piaci kapitalizációt.

unnamed.jpg
Ezeknek a technológiai vállalatoknak szinte a semmiből elindulva, sokszor több évtizedes munkájukba került erre a szintre eljutni.


Amíg napjainkban főleg a tech cégek nőttek elképesztően nagyra, addig az 1990-es évek előtt leginkább a termelő, nyersanyagpiaci konszernek tudtak kivívni maguknak vezető piaci pozíciót. 

A Forbes visszatért azokhoz az első vállalkozásokhoz, akik elérték az adott korszak meghatározó mérföldköveveit. (1 milliárd dollár, 10 milliárd dollár, 100 milliárd dollár, 500 milliárd dollár és 1 trillió dollár) Az eredmények élénk képet festenek arról, hogy a legértékesebb cégek, hogyan alakultak az idő múlásával.



1 milliárd dolláros mérföldkő - Aamerikai acél, 1901 



1901-ben az Amerikai Acél volt az első olyan vállalat amely elérte az 1,4 milliárd dolláros piaci értéket. Charles Schwab fejéből pattant ki a vállalkozás megalapítása, Ő is  vezette a céget elnökként, és J. P. Morgan volt aki a kezdetekben megfinanszírozta az üzletet. Ebben az évben az Egyesült Államok GDP-je körülbelül 20 milliárd dollár volt, így az amerikai acél az amerikai teljes bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 7% -át tette ki.



10 milliárd dolláros mérföldkő - General Motors, 1955



1944 és 1955 között a regisztrált amerikai gépjárművek száma megduplázódott, 25 millióról 50 millióra. 1955-ben a GM 12 milliárd dollár értékben  értékesítést gépjárműveket, ami 1 milliárd dolláros profitot hozott a konyhára. Ráadásul évente kétmillió Chevy-t és 800.000 Buick-t értékesített. Az előző évben bemutatta néhány új modelljét a "Motorama" autóversenyen, olyan nevekkel, mint Nomad, Cutlass, Wildcat, El Camino és Firebird.

Jack Welch vezetésével a GE olyan virágzó üzletet épített fel, amely repülőgép-motorokat, háztartási készülékeket, izzókat forgalmazott az NBC irányításával. A cég azonban az elmúlt években kifejezetten rosszul teljesít. Mai piaci értéke mindössze 110 milliárd dollár körül alakul, nem messze attól, ami majdnem 25 évvel ezelőtt volt.

500 milliárd dolláros mérföldkő - Microsoft, 1999



Az 1990-es évek végével, az internet hajnalán indult el a tech őrület, amikor is szinte egyik napról a másikra alakultak meg internetes cégek.Majd ezeket a cégeket az amerikai tőzsdére is bevezették.A befektetők szinte megőrültek a technológiai részvényekért, nem kis lufit fújva ezzel, ami 2000-ben ennek rendje és módja szerint kidurrant, a tőzsdék pedig összeomlottak.A legtöbb cég eltűnt, csődbe ment, csak a legerősebbek maradtak talpon, mint például a Microsoft.

A Microsoftot Albuquerque-ben, Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen a Micro-soft név alatt, hogy BASIC-fordítóprogramokat fejlesszenek és árusítsanak. A "Micro-soft" nevet Bill Gates használta először. 

A Microsoft lett a szektor vezető vállalata, mely a számítógépekre készített szoftvert árult, ami szinte minden számítógépen futott, kimaradva ezzel a hardveres versenyből.30% -os nettó árréssel dolgozott a cég és hatalmas mennyiségű, 17 milliárd dolláros készpénz tartalékot szedett össze abban az időben, megszilárdítva ezzel az alapokat.A 2000-es évek végére érték el az 500 milliárd dolláros kapitalizációt, ami akkor az amerikai GDP 6%-ra is rúgott.


1 trillió dolláros mérföldkő - Apple, 2018



Az iPhone 2007-es megjelenése óta az Apple márka évről évre erősebbé vált. A készülék árak emelkedésével, az ügyfelek továbbra is vásárolnak - több mint 200 millió iPhone-t adtak el 2017-ben. A legujbabb iphone az egyik legdrágább a cég történetében, az már persze más kérdés, hogy mennyire fenntartható a folyamatos áremelés és ezzel a villámgyors sebességgel növekvő bevétel.A mérföldkőnek számító 1 trillió dolláros érték mindenestre 2018-ban megvolt. 

Blog Ajánló! ►A Google sztori - Hogyan vált két stanfordi diák ellenszenve a világ legjövedelmezőbb vállalatává?   https://etradergo.hu/a-google-sztori-hogyan-valt-ket-stanfordi-diak-ellenszenve-a-vilag-egyik-legjovedelmezobb-vallalatava/

Szólj hozzá

Dollár