2018. okt 31.

Így kaszált Andy Krieger több MILLIÓ DOLLÁRT a Devizapiacon!

írta: gazdasági guru
Így kaszált Andy Krieger több MILLIÓ DOLLÁRT a Devizapiacon!

A devizapiac akarva vagy akaratlanul befolyásolja a mindennapjainkat. Például amikor nyaralni megyünk valamelyik külföldi országba, akkor az adott ország devizáját kell megvásárolnunk. Ez egy olyan sokszereplős piac, ahol a jegybankok, devizakereskedők, vállalatok, pénzügyi intézmények naponta több mint 4000 milliárd dollárt mozgatnak meg.

mclkndbmgiijhgjg.jpg

Sokszor nagy lehetőségeket tartogat a DEVIZÁK extrém felül vagy alulárazottsága!



Ezt használta ki 1987-ben, a Banker Trust 32 éves devizakereskedője Andy Krieger, aki pályafutását még a Salomon Brothers-nél kezdte, majd 1986-ban igazolt át a Bankers Trusthez. Híressé vált ügylete a Fekete Hétfőhöz (1987 október 19 ) kapcsolódik.

Hatalmas esés volt aznap a tőzsdéken (Dow Jones -22%) mialatt Krieger azt figyelte, hogy melyik devizák erősödtek legjobban a dollárral szemben. Mivel a befektetők és vállalatok főleg olyan devizákba menekültek az amerikai dollárból, amelyek kevésbé omlottak össze, sok deviza esetében ez túlértékeltséghez vezetett, lehetőséget teremtve ezzel a spekulációkra.

A Krieger által kiszemelt deviza az új-zélandi dollár, más néven KIWI volt. Opciós ügyélet segítségével Krieger több száz millió dollár nagyságú SHORT pozíciót vett fel a *kiwi *(új-zélandi dollár/amerikai dollár) ellen, aminek szinte azonnal megvolt az eredménye, hiszen az árfolyam 5%-ot csökkent pár óra leforgása alatt. Az eladási megbízásai meghaladták Új-Zéland pénzkínálatát!!

Ezzel a pozíciójával Krieger több millió dollár nyereséget csinált az alkalmazóinak. A pletykák szerint az új-zélandi kormány tisztviselői megpróbálták rávenni Krieger főnökeit, hogy szálljon ki a *kiwiből *(új-zélandi dollár/amerikai dollár) , de nem jártak sok sikerrel. Persze az ügylet után Krieger felmondott és Soros fedezeti alapjához igazolt át.



De miért a Devizapiacot választotta erre a spekulációra? 



Mert a devizapiac a legtökéletesebb piac a pénzügyi piacok közül, egyrészt a hatalmas likviditás, a rengeteg piaci szereplő és a folyamatos kereskedési idő (a nap 24 órájában hétfőtől péntekig) miatt! Azt viszont tudni kell, hogy a kereskedés itt nem központi helyen zajlik, mint például a részvények esetében a tőzsdéken.

További érdekes tény, hogy a devizák közül csak az EURÓBAN lebonyolított napi forgalom a New Yorki-tőzsde (NYSE) napi forgalmának több mint ötszöröse, pedig az euró a devizapiac napi összforgalmát tekintve csak a második helyen van a dollár után. Megfigyelhető még az is, hogy az elmúlt 10 év során a fedezeti alapok aktivitása mutatta a legnagyobb mértékű fejlődést a devizapiacokon, így meghatározó szereplői lettek ennek a piacnak.

A brókercégek nem közvetlenül vesznek részt a kereskedésben, hanem általában az árjegyzők (market maker) árait közvetítik kereskedési rendszereiken keresztül az ügyfeleik felé. Az online kereskedési rendszerek fejlődésével a brókercégek által generált forgalom gyakran már megközelíti a kereskedelmi bankok által lebonyolított forgalmat.

Szólj hozzá

deviza