2018. nov 05.

Kifulladóban a Globális lakáspiaci Boom

írta: gazdasági guru
Kifulladóban a Globális lakáspiaci Boom

A világ nagyvárosaiban az elmúlt évek növekedése után az ingatlanárak elkezdtek lemorzsolódni, hol lassabban, hol intenzívebben.

kdidhcejpabeioej.jpg

A korábbi időszak áremelkedéséhez nagyban hozzájárult a keresleti oldal felfutása, amit főleg a különböző adóreformok, illetve a rekord alacsony kamatszintek következtében, a befektetési oldalról (befektetési céllal vásárolt ingatlanok) kialakult hozaméhség fűtött. 



Hogy áll a helyzet jelenleg?


A londoni Brexit bukta


Közép-London felkapott területei érezték meg legjobban a Brexit hatást. Az Egyesült Királyság ingatlanárai csökkenő pályára álltak, ami köszönhető a Brexitnek, illetve a lassuló gazdaságnak. Az értékesítés volumene tehát szemmel láthatóan esni kezdett. London legjobb kerületekben elhelyezkedő ingatlanok, értékük közel 18 százalékát veszítették el a 2014-es csúcsuk óta.De vannak olyan otthonok is ahol a lakások értékének közel harmada eltűnt, áll a Savills ügynökség kutatásaiban.


Ugyanakkor a fejlesztők nem álltak le, mivel rekordszámú, drága, luxus apartmanokat kezdtek el felhúzni Londonban, amit jellemzően "multimillion-pound penthouse"-nak is hívnak. Ez azért is érdekes, mert mindezt olyan helyen teszik, ahol éppen a megfizethető lakásokból van a legkevesebb. 



Túlfűtött Pekingi Ingatlanpiac


Gyakorlatilag Kínában volt a legnagyobb mértékű ingatlanár emelkedés az elmúlt években, évi 20% körüli növekedéssel. Ezáltal az ingatlanpiac túlfűtött állapotba került, amit a pekingi vezetés különböző módszerekkel próbál megfékezni.

Több mint 30 olyan korlátozást vezettek be a kormány részéről , ami az ingatlanpiacra fókuszál. Ilyen például az ingatlanértékesítés, ingatlan célú hitelfelvételek, ingatlanberuházási finanszírozások beszabályozása. Egyébként a korábbi időszak gyors felfutását jól mutatja az a statisztika, miszerint ha valaki Hong Kongban szeretne lakást vásárolni, 2008 előtt közel 11 évet kellett volna dolgoznia érte, ma pedig megközelítőleg a dupláját, vagyis több mint 20 év.


Sydneyben is vége az olcsó hitelek korának



Mivel az olcsó hitelek korábban jelentősen túlpörgették az ingatlanpiacot, ezért az ausztrál kormány Pekinghez hasonlóan elkezdett szigorítani a hitelfelvételi szabályokon, meggátolva ezzel a kockázatos hitelfelvételeket.

Ennek eredményeként esni kezdett a beruházási hajlandóság, ami egyaránt érzékenyen érintette az ingatlanpiaci befektetőket, illetve a lakáscélú vásárlókat. Ennek hatása már érződik: a legfrissebb felmérések alapján, Sydney-ben az ingatlanárak az elmúlt 10 hónapban csökkenést mutatnak.



New Yorkot is elérte a lassulás szele



Itt is ugyanaz a minta: olcsó hitelek, hatalmas beruházási kedv, emiatt óriásira duzzadó kínálat. Egy idő után viszont ezt már a keresleti oldal nem tudja kellőképpen felszívni, főleg az irreálisra nőt négyzetméterárak miatt sem. Nem is beszélve a túlkínálat által egyre szűkebb fizetőképes vevőkörről. A Bloomberg statisztikái kimutatták, hogy több mint 10%-al csökkentnek a lakásárak az elmúlt egy évben.A globális tendencia tehát itt is érezhető, a fák nem nőnek az égig.


Figyelmeztető jelek Torontóban



Talán itt félhetnek a legjobban egy ingatlanpiaci lufi kipukkanásától, mivel az elmúlt egy évben az ingatlan árak közel 50%-al emelkedtek.Ez leginkább a spekulatív jellegű vásárlásoknak volt köszönhető, amit a kormány próbál egyre jobban visszaszorítani.

Blog Ajánló!  Hogyan tette az Amazon online áruház a világ leggazdagabb emberévé Jeff Bezost? Részletek a Blogbejegyzésben  https://etradergo.hu/hogyan-tette-az-amazon-a-vilag-leggazdagabb-embereve-jeff-bezost/

Szólj hozzá