2019. feb 28.

Így profitálhatsz a hulladékból

írta: gazdasági guru
Így profitálhatsz a hulladékból

Az újrahasznosítás nagyszerű dolog a bolygó számára, mivel erőforrásokat takaríthatunk meg vele, és nem utolsó sorban segít megóvni a környezetünket.

unnamed_9.jpg

Sokan nem is tudják, hogy a mindennapjainkban felhasznált anyagokból mennyi mindent újra fel lehet használni, mint pl. műanyagok, fémek, gumi hulladék, főzőolaj. Van néhány olyan nagyvállalat, amelyik átveszi tőled és újrahasznosítja ezeket a mindennapi használat során keletkezett "szemétnek" tekinthető anyagokat és még cserébe hajlandó fizetni is érte.



6 olyan hulladék amit pénzzé lehet tenni



Általános háztartási szemét, amit a TerraCycle újra felhasznál

A TerraCycle vállalat azzal vált ismertté, hogy nem válogat: vállalja az olyan nem megszokott hulladékok begyűjtését és feldolgozását, mint a használt pelenka, a kiköpött rágó, a cigarettacsikk vagy az üres csipszes zacskó. A világon termelt hulladék mintegy nyolcvan százaléka hagyományos módszerekkel nem hasznosítható újra, a TerraCyle viszont olyan módszereket dolgozott ki, amelyek segítségével például egy használt pelenka is újra felhasználható. Az eljárás lényege, hogy a pelenkát ultraibolya fénnyel fertőtlenítik, speciális eljárásokkal pedig szétválasztják az összetevőit. A végeredmény olyan műanyag granulátum, amelyből például tálakat lehet gyártani.A cég 24 országban 120 munkatársat foglalkoztat, kifejezetten nyereségorientált vállalkozás, amely jelenleg évente több mint ötmilliárd forintnak megfelelő forgalmat bonyolít le és megvásárolja a felhasználónál keletkezett hulladékot.Főleg nonprofit szervezetekkel és a különböző iskolákkal működik együtt.

Parafa dugó
Bár elsőre kissé furának tűnhet, de a parafa egy sokoldalúan felhasználható erőforrás, illetve vannak olyan kézműves üzletek, akik kifejezetten parafával dolgoznak, így szívesen felhasználják egy-egy kézzel készített alkotáshoz.Nekik főleg az eBay-n keresztül lehet eladni, ahol a parafa dugó darabja átlagosan 5 cent körül mozog.A másik megoldás, hogy a nem használt dugókat el lehet küldeni a Yemm & Hart Green Materials nevű amerikai cégnek. Ez a vállalat a parafa dugókat újrahasznosítja és fizet is érte.A Yemm & Hart Green minimum 10 kg-os mennyiséget vesz át, és a feltétele, hogy a dugóknak "tiszta" parafából kell készülnie, mert a szintetikus vagy műanyag dugókat nem fogadják el. A kifizetés mértékét pedig a parafa jelenlegi piaci értéke alapján határozza meg, amit később feldolgoz és a különböző termékek gyártásához használja fel, mint például: rugalmas padlóburkolatok, dekorációs panel, vagy a különböző falburkolatok.

Műanyag ajándékkártya 
Rengeteg ajándékkártyát kapunk ünnepek, névnapok, születésnapok vagy egyéb események alkalmából.Ezek a kártyák legtöbbször jobb esetben a fiókban gyűlnek vagy idővel a kukában landolnak.Érdemes nem eldobni ezeket, mert a Cardpool nevü cég átveszi a fel nem használt pl:ajándékkártyákat, amit el lehet küldeni nekik, amiért cserébe visszaküldenek egy csekket az ellenértékkel.Persze nem az eredeti árát fogják kifizetni, de még így is többet ér, mintha kidobnánk, vagy csak gyűlne feleslegesen.Főleg az olyan jellegű kártyákra vonatkozik, melyek PWC műanyagból készűltek, ezáltal ismét újrahasznosíthatóak.A Cardpool az eddig a beküldött kártyák után, több mint 39 millió dollárt fizettek ki.

Sütő olaj
Az ünnepi sütés, főzés során jelentős mennyiségű olaj keletkezik, amit szintén hasznosítani lehet.Vannak olyan gyűjtőpontok, ahol a használt olajat fizetség ellenében átveszik.Főleg a téli időszakok a legjobbak erre , amikor pénzzé tudod tenni a felhasznált olajat, amit sokan újra fel tudnak használni az otthonaik melegítésére, fűtésre.Az amerikai városokban a használt olaj gallonjáért 33 és 66 cent között fizetnek.Nyilván ez nem egy nagy összeg , de remek módja annak, hogy megszabadulj az olajtól és mellette még pénzt is kapsz érte.

Teniszlabda
Minden évben 300 millió teniszlabdát gyártanak le, 18.000 tonna súllyal, olyan gumiból, ami biológiai úton nem lebomló hulladékká válik. 
Az arkansas-i Rebounces cég egy olyan készüléket fejlesztett ki még 2008-ban, "Green Tennis Machine" néven, aminek segítségével a egy magasnyomású tartályába helyezve a labdák 15 perc alatt visszanyerik pattogóképességüket, és további két-három hétig meg is őrzik, ráadásul a művelet többször ismételhető. A vállalat eddig több mint 1,8 millió labdát juttatott vissza a teniszpályákra.

Emberi haj
Ez egy kifejezetten jól jövedelmező piac.Ha hosszú hajad van és ráadásul gyorsan is nő, akkor akár szép összeget kereshetsz vele.A természetes hajak árai 200 dollártól egészen 1500 dollárig terjednek a felvásárlók körében.Általában olyan cégek vásárolják fel az emberi természetes hajakat, akik parókát vagy később póthajat készítenek belőle, például hajhosszabításhoz.A felvásárlók piacán az orosz típusú hajak a legkeresettebbek.Itt van néhány olyan cég akik hajfelvásárlással foglalkoznak: buyandsellhair.comhairsellon.com , de még az eBay-n is van rá kereslet.

Ha belegondolsz, szinte minden, amit használunk, újrahasznosítható, éppen ezért egy kis odafigyeléssel rengeteget lehet tenni a környezetünk megóvása érdekében, mindezek mellett még egy kis plusz pénzt is lehet keresni vele.

Tőzsde BLOG - Hírek Sztorik Érdekességek a Tőzsde világából ► Olvass Bele ►► https://etradergo.hu/blog/ ◄◄

Szólj hozzá