2018. okt 02.

Fuldokolnak az amerikaiak a hitelkártya adósságban!

írta: gazdasági guru
Fuldokolnak az amerikaiak a hitelkártya adósságban!

A hitelkártya-adósság nem olcsó, 15,5% -os átlagos éves kamatot kell fizeniük a hitelkártya adósoknak évente a tőketartozás mellett, ami 300 bázisponttal emelkedett az elmúlt öt évben. 

A hitelkártya-tartozás növekvő költsége ellenére az amerikai fogyasztók továbbra sem tudnak leállni a költekezéssel. A teljes hitelkártya tartozás megközelítőleg 1,04 billió dollár, meghaladva ezzel a 2008-as csúcsot.  

eoemigkdpopomeni.jpg

Az elmúlt 12 hónapban, a hitelkártya felhasználók 104 milliárd dollárt fizettek ki csak a költségekre (hitelkártya-kamatok és egyéb díjakra). Ez 11% -kal magasabb az előző évhez képest, 35%-al több az elmúlt öt évben, és nem igazán látható ennek a folyamatnak a a lassulása.

Az adósság várhatóan csak még több lesz, mivel a Federal Reserve (amerikai jegybank) továbbra is fokozatosan növeli a kamatokat. 

A legtöbb hitelkártya-szerződésnek a változó kamatlábai az elsődleges kamatlábhoz vannak követve, vagyis változó kamatozásúak. Tehát ha az amerikai jegybank tovább emeli az alapkamatot, akkor a hitelkártya kamatok is vele párhuzamosan fognak emelkedni. 



Rengeteg adósnál a napi kamat is számít

Ami azt jelenti, hogy amikor a Federal Reserve kamatot emel, akkor a hitelkártya-adóssággal rendelkezők szinte azonnal észlelik a következményeket.

A 2008-as pénzügyi világválság után, amelynek nemrég volt a 10 éves fordulója, a teljes hitelkártya-tartozás meredeken csökkenni kezdett, ami főleg annak köszönhető hogy az amerikai fogyasztók végül átmenetileg megtanulták a leckét, vagyis ezidáig.

A válsági ideje alatt, ahogy az lenni szokott, az emberek kevesebbet költöttek és kevésbé voltak hajlandók újabb hiteleket felvenni.


Kevesen is maradtak azok akik egyáltalán megtehették, hogy még jobban eladósítsák magukat.A veszteségeket persze a szolgáltatóknak is le kellett írniuk, a teljes ágazat veszteségei, nemcsak a hitelkártya, hanem a teljes a kibocsájtott hitelállomány 10%-a fölé emelkedett a 4%-os válság előtti alapértékről, gyakorlatilag több mint duplázódott.
 
Ha egy fogyasztó például 180 nap múlva sem fizet, a hitelkártya-társaságok leírják az adósságot veszteségként. 

A válság után viszont valamilyen szinten megtisztult a pénzügyi rendszer, a későbbiekben szigorították a hitelkeret nagyságát, az adós besorolását, minősítését, de ennek ellenére sem csökkent, sőt újabb rekordszinten az eladósodás. A hitellel rendelkező átlagos amerikai háztartás 15.593 dollár hitelkártya-adóssággal, 153.184 dollár lakáshitellel és 32.515 dollár diákhitellel rendelkezik. (Az amerikai háztartások átlagos jövedelme bruttó 54 ezer dollár évente.)

Úgy tűnik, hogy a 2008-as válságot viszonylag könnyen elfelejtették az emberek...

Szólj hozzá